Руският държавен глава Владимир Путин е предложил на американския си колега Джордж Буш базите за ПРО на САЩ да бъдат разположени в Азербайджан.

На срещата в германския курорт Хайлигендам в рамките на форума на Г8 Путин е предложил радарите за противоракетна отбрана да бъдат разположени във военната база в Габала, съобщава АП.

И двамата сме склонни на стратегически диалог, подчерта Буш по време на срещата, а темата за базите на ПРО е един изключително сериозен проблем.

Предложението на руския държавен глава е било прието с голяма изненада, допълва агенцията.

Според Путин разполагането на базите в Азербайджан ще намали безпокойствието на Русия относно противоракетния щит на САЩ в Европа, като същевременно ще осигури сигурността на целия европейски континент.

Съветникът на Буш по националната сигурност Стивън Хадли определи изказването на Путин като „интересно предложение", върху което експертите и от двете страни трябва да помислят сериозно

Путин съобщи в тази връзка, че в сряда е разговарял с президента на Азербайджан, като действащо в момента споразумение между двете страни ще позволи предложението на руския президент да бъде осъществено.

Искам да потвърдя всичко казано от президента Буш, с изключение на едно, отбелязва Путин - не съм казал, че „приятелите не постъпват така".
Ние разбираме общите заплахи, но се разминаваме за това, по какви пътища и с какви средства можем да преодолеем опасността, обяснява Путин.

По думите му това (ПРО) може да се прави автоматично и системата, която е възможно да бъде създадена, ще покрива цяла Европа, а не само част от нея.
Това ще изключи и опасността части от ракета да паднат на територията на някоя европейска държава, тъй като всички свалени ракети ще падат в морето или океана, подчертава Путин.

От своя страна американският президент Буш съобщи, че САЩ и Русия са се договорили да проведат стратегически диалог по ПРО системите с участието на военни и дипломати.
Тази бъдеща среща е провокирана от предложението на Путин, което бе определено от Буш като интересно.

Това е много сериозен въпрос и искам да подчертая, че всяка от страните разбира позицията на отсрещната, казва още Буш.

По думите му в една такава дискусия ще станат ясни технологиите, които ще се вложат в тези противоракетни системи, както и всички възможности за сътрудничество.