До края на януари в болниците и аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Това обяви в студиото на предаването „Здравей, България" по Нова телевизия здравният министър Петър Москов. Той подчерта, че всеки здравноосигурен пациент ще има такъв идентификатор и само по този начин ще може да докаже присъствието си в болница.

Няма нужда от пръстов отпечатък, личната карта е достатъчна, убедени болници
Още...

Здравният министър обясни, че новата система ще действа на принципа на телефоните - за да влезеш в телефона си, слагаш палеца си и той го разпознава. На коментара на водещия, че ще стане като в Индия, Москов обясни, че не е така, а напротив - в по-голямата част от света високите технологии изисквали такава система. В Турция например се слагала цялата длан.

Москов увери, че всички болници и аптеки, които работят със Здравната каса, ще могат да се оборудват абсолютно технологично. Разходите ще бъдат свързани с изграждането на целия софтуер, защото това била сложната част. Едно четящо устройство струвало 20-ина евро.

В аптека, за да получиш лекарства по Здравна каса, също трябва да сложиш палеца си. Петър Москов подчерта, че не става въпрос за система, която събира отпечатъците на пациентите. Информацията е също толкова конфиденциална, колкото и конфиденциалността на здравния запис в Касата - където пише от какво сте боледували и защо сте боледували. На базата на това нещо пациентите имат в ЕГН системата дърво на свързаност - могат да получат правото за достъп вместо децата си или близки, които са инвалиди.

Персоналният пръстов идентификатор ще дава яснота даден пациент присъства ли в болницата или в аптеката или не. Проектът е по програмата за електронно правителство и електронно управление, допълни министърът.

Той обяви още, че от следващата година всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ. Това означавало, че по личния здравен статус на пациента ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината.

По мнението на министъра с новия индивидуален пакет ще се прекрати лотарийният принцип дали ще има талон за даден пациент или не. За възрастните и болните хора пакетите ще бъдат много по-широки.

Направлението е за достъп до специалист - това е сума пари. То не се дели на такова за очен, ушен лекар и до гастроентеролог или високотехнологично изследване. С този пакет се гарантира, че здравноосигурените пациенти са носители на своето право на направление, което не е свързано с количествата направления в чекмеджетата на джипитата. Всеки здравноосигурен ще има своето гарантирано минимално право до достъп до направления. Това обаче ще бъде строго индивидуално за отделните пациенти, обясни идеята Петър Москов.

Министърът обясни още, че за да имаме пари в нашата Здравноосигурителна каса, трябва да има приоритизация. Това е една от причините болниците да са пълни с пациенти, които не са болни. Една от най-разпространените диагнози през миналата година беше „консервативно лечение на пикочно-половата система", коментира той.

Ще бъдат наложени отдавна забравените критерии за вписване и изписване от болница. Системата за хоспитализация ще бъде разписана ясно.

Нито едно от действията в българското здравеопазване не е насочено към спестяване, а ефективно изразходване на парите ни - здравноосигурените да получават повече, категоричен е Москов.

Той допълни, че ще има основен пакет със заболявания, които веднага ще бъдат подпомогнати от касата. Ще има и допълнителен пакет - за болницата, която пациентът си е избрал.

Относно проблема с липсващите ваксини, Петър Москов увери, че имунизациите за новородени са осигурени изцяло. Той обеща до края на годината, че ще бъде възстановена и реимунизацията на 6-годишните.