Сирия няма проблем с народа на Турция, а с правителството. Това е заявил сирийският президент Башар Асад в интервю за турския вестник "Aydinlik", публикувано днес, съобщава РИА Новости.

Нямаме никакви проблеми с турския народ и военните. Сирия не проявява враждебност по отношение на Турция, винаги се отнасяме с нея братски. Ние имаме проблем с турското правителство, изхождайки от позицията, че изпитваме проблеми на границата с Турция", каза Асад.

Отношенията между Турция и Сирия рязко се изостриха след инцидента на границата на 3 октомври. Тогава в турския град Акчъкале загинаха 5 души и 11 бяха ранени от сирийски снаряди. Инцидентът накара парламента на Турция да предостави мандат на правителството за военни операции на сирийска територия, ако е необходимо.

Коментирайки решението на турския парламент президентът на Сирия е заявил, че „Турция не разполага с причина, за да обяви война".

Още през първите дни на събитията ( конфликтът между властите и въоръжената опозиция) ние обявихме, че не е изключено да има провокации. Сега започнаха да се случват, а ние предупредихме за това", подчертал Асад и допълнил, че „в такова време стават грешки и е нужно страните да се справят по пътя на диалога".

По мнението на сирийския президент страната му не е виновна за липсата на официален диалог с Анкара.

Липсват канали за преговори между двете страни и това оказва негативно влияние върху отношенията", добавил Асад.

Асад уверил, че продължава разследването с инцидента в Акчъкале.

Той смята, че инцидентът е по вина на опозицията и предлага Турция и Сирия да проведат съвместно разследване на инцидента в Акчъкале, за да установят истината за случилото се.

Турската армия увеличи военнослужещите и военната техника до границата със Сирия през последните дни. Анкара отговори и със стрелба срещу сирийски позиции заради „заблудени" сирийски снаряди на турска територия.