Агенти на ФБР са присъствали на конференцията по въпросите на компютърната сигурност The Next HOPE, съобщиха организаторите на събитието, цитирани от CNET.

Според IT специалистите, служителите на федералното бюро е трябвало да арестуват един от лекторите - създателят на сайта WikiLeaks Джулиън Есъндж.

Поне двама агенти са платили по 100 долара, за да присъстват на конференцията в Ню Йорк и поради това компютърният специалист е бил принуден да отмени участието си.

Джулиън Есъндж е австралийски журналист, правозащитник и хакер, който придоби голяма известност със сайта си WikiLeaks.org. В него са публикувани голямо количество секретни правителствени документи от цял свят.

Инициативата, започната първоначално от китайски дисиденти и недоволни интелектуалци от САЩ, Австралия и Европа, вече е разкрила на обществото повече от милион източника с гриф „Строго Секретно" (интересен анализ на политическата ситуация в България към 2008г можете да намерите на http://file.wikileaks.org/file/crs/RS22247.txt).

В началото на тази година в сайта се появи скандален видеоклип от бордната камера на американски хеликоптер, изпълняващ мисия в Ирак. Кадрите показват как военните се забавляват докато разстрелват от въздуха невъоръжен екип на агенция „Ройтерс".

В последствие беше арестуван вероятният източник на кадрите, специалист от разузнаването на американската армия, и му бяха предявени множество обвинения. Това принуди Есъндж да ограничи изявите си в САЩ.