еърбъсСнощи първия си курс до Кайро е направил самолетът, с който страната ни се включи в хуманитарната мисия на ЕС на границата между Либия и Тунис. Това съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева. За днес са планирани още три полета за евакуиране на бежанци от Джамахирията.

БНТ съобщи, че 142 души са били превозени при първия полет, а следващият ще бъде извършен в следобедните часове на днешния ден.

По план "Еърбъс"-ът на "България еър" трябва да транспортира 400 египтяни до родната им страна. Самолетът лети по маршрута между летището в град Джерба в Тунис и аерогарата в Кайро.

От Европейската комисия изразиха опасенията си, че на либийско-тунизийската граница ситуацията може да стане катастрофална, защото над 100 000 чуждестранни работници се опитват да напуснат Либия и да стигнат до родните си страни. Най-голяма вероятно е групата на египетските граждани, които са между 5 000 и 10 000.

Еврокомисар Кристалина Георгиева коментира пред БНР, че тепърва положението може да се влоши, тъй като се увеличава делът на либийците, които искат да избягат от Джамахирията. По думите й е възможно скоро масово да тръгнат към границата жени, деца и старци.

Георгиева заяви, че властите в Триполи продължават да не оказват съдействие на Червения кръст, като не допускат негови служители в западната част на страната.