Япония е изправена пред потенциална катастрофа след проблеми с охлаждането и експлозии в АЕЦ „Фукушима-1", в резултат на които изтече известно количество радиация, която може да бъде отнесена от вятъра към столицата Токио.

Компанията "Токио Електрик" прави всякакви опити да овладее ядрената криза в централата Фукушима.

Специалистите обявиха, че ще спуснат вода от хеликоптер, за да охладят четвърти реактор.

Компанията може да излее водата в сградата на четвърти енергоблок от АЕЦ „Фукушима-1", съобщи представител на компанията.

Експлозия по-рано днес проби две 8-метрови дупки във външната облицовка на реактора, излагайки резервоара с отработено гориво на външния въздух.

"Фукушима" - врящ ядрен котел
Още...

В централата останаха само 50 души, за да се опитат да се справят с кризата, като компанията Tepco (собственик на ядрената централа) вече е евакуирала 750 от своите служители в централата.

 Стана ясно още, че бетоненият съд около втори реактор на японската АЕЦ Фукушима, чиято цел е да задържа радиоактивните отпадъци, "вече не е запечатан",

Аварията във Фукушима е оценена на 6-а степен от 7-степенната международна скала за критичност. Данните я поставят на второ място след Чернобил като най-лошата ядрена катастрофа в света.

Според руски ядрени експерти всички 6 реактора на централа са потенциална заплаха.

Сергей Кириенко е заявил пред руския премиер Владимир Путин, че най-лошият възможен сценарий е  всички 6 реактора да се разтопят.

Но дори да има разтапяне и на шестте реактора, това все още може да не доведе до експлозия", заяви той.

Според шефа на Росатом това, че японските власти не са излели вода над басейна, в който е разположено горивото на реактор 4 е довело до повишаване на температурата и избухването на огън.

„Наблизо са пети и шести реактор...където температурата се покачва", е заявил Кириенко.

По-рано пред деня главният секретар на правителството Юкио Едано съобщи, че е фиксирано повишаване на температурата в пети и шести реактор на централата.

Ветровете разпръсват радиоактивния материал от японската ядрена централа над Тихия океан, далеч от Япония и другите азиатски страни, съобщи Световната метеорологична организация. Агенцията на ООН обаче предупреди, че атмосферните условия могат да се променят.

Японските власти официално потвърдиха смъртта на 3475 души при земетресението. Над 2 хиляди души са ранени.

Съдбата на още 3600 е неизвестна.

Централното полицейско управление на Япония съобщи, че няма никаква връзка с няколко десетки хиляди жители на пострадалите от цунами крайбрежни градове и села.

Междувременно японски спасители извадиха жива 70-годишна жена изпод развалините на дома й в засегнатия от земетресението японски град Отсучи , четири дни след бедствието.