Пряк дебат между кандидатите за президентския пост в една от залите на НДК със свободен достъп на всички интересуващи се граждани.

За това призовават от ВМРО-БНД, изтъквайки неоспоримия според тях факт, че в средата на предизборната кампания кандидатпрезидентските двойки избягват всякакви директни дебати със своите опоненти.

Според тях по този начин българските граждани са лишени от възможността да формират своя обективен избор в пряко излагане на позициите и защита на предлаганите програми.

От движението призовават още всички медии да се превърнат в партньори на този дебат и той да бъде отразен по най-широк начин, за да разберат реално гражданите какви са позициите на кандидат-президентите, какви са техните програми и как те виждат съществуването на президентската институция.

Водещият на дебата да бъде определен след жребий от медиите, а самият дебат да се състои в удобно за всички кандидати време след съгласуване със щабовете, предлагат още от ВМРО. „Ние от ВМРО смятаме, че е необходима максимална прозрачност и публичност в оставащите дни на тази кампания и именно публичният дебат може да ги осигури."