Външните министри от ЕС се съгласиха за налагането на нови санкции срещу Сирия, включително замразяване авоарите на централната банка на страната, съобщиха от съюза, цитирани от „Франс прес".

Министрите приеха още мерки: замразяване на авоарите и забрана за пътуване на седем сирийци, близки до президента Башар Асад, също така забрана за летене на товарни самолети до 27-те страни от ЕС и ограничения за търговия със злато и благородни метали.

Малко след като представителите на 27-те страни започнаха разговорите от ЕС обявиха, че „ са приели точка, постановяваща ограничителни мерки срещу сирийския режим".

В черния списък на ЕС влизат ограничения за почти 150 сирийски граждани.

На товарните самолети за ЕС, управлявани от сирийци, няма да им бъде позволено да кацат, но на тези, които прекарват пасажери ще им бъде позволено до страни от ЕС.

Някои страни също предупредиха за забрана износа на фосфат от Сирия за ЕС, но Гърция, един от основните купувачи, се противопостави на забраната, според източници.

Предложението за ограничаване на пътническите полети между Европа и Сирия бе отхвърлено, тъй като ще затрудни евакуирането на европейски граждани, ако това е необходимо.

Припомняме, че ЕС вече наложи петролно и оръжейно ембарго срещу Сирия в отговор на продължаващите кръвопролития в страната, където загинаха от март 2011 година досега над 7600 души.