Отново фалстарт на делото за побоя в трамвай 20 от 2010 година. След като през 2012-а беше върнато за доизясняване в прокуратурата, днес бе направен опит да се даде ход на делото, но и той се оказа неуспешен.

Основния мотив, който прие 15-и състав на Софийски районен съд, е неспазване на законодателните срокове.

Припомняме, на 6 юни 2010 година група маскирани пребиха четирима пътници в трамвай, движещ се по маршрута на линия номер 20. Инцидентът стана на предпоследната спирка преди гара "Искър". Нападнатите пътували за протест в Бусманци, който се проведе пред дома за временно настаняване на чужденци с искания за уреждане статута на хората там и срещу принудителното им задържане.
След побоя, те бяха настанени в болница с различни травми.

Стана ясно, че подсъдимият Димитър Лазаров е нередовно призован за днешното съдебно заседание, тъй като призовките са върнати в цялостен вид. Законодателството предвижда 7-дневен срок преди разглеждането на делото материалите да бъдат връчени, за да може подсъдимите да се запознаят с обвинението и с разпореждането на съдията-докладчик, където са посочени правата на обвиняемите и потърпевшите.

Подсъдимият Лазаров и адвокатът му направиха възражение за 7-дневния срок за връчване на препис от тези документи. Съдебният състав реши, че ако даде ход на делото, това би било съществено процесуално нарушение.

Съдът констатира и противоречивия характер на делото. Предвид броя на подсъдимите, има вероятност от противоречиви интереси на част от тях.

И шестимата подсъдими - Димитър Лазаров, Васил Павлов, Марио Елмакуси, Матея Пенев, Росен Кънев и Емил Алексиев се явиха лично в Софийския районен съд, заедно с адвокатите си.

Не се яви защитникът на Васил Павлов, адвокат Чанков. В съдебната зала Павлов заяви, че е правил опити да се свърже с адвоката си, но той не отговаря на позвъняванията му. Павлов поясни, че не желае друг адвокат да води защитата на правата му в съда.

Според съдебния състав по делото са налични данни за нередовно призоваване на упълномощения защитник Чанков.

С оглед спазването на разумен ход на делото, съдът определи за следващото заседание да бъде изпратено писмо до Софийска адвокатска колегия за назначаването на служебен защитник.

На излизане от залата, Матея Пенев и адвокатът му подминаха журналистическите въпроси, заявявайки, че не желаят да отговарят и да бъдат снимани. Адвокатът на Пенев заяви, че няма да коментират „висящо производство".

Росен Кънев разказа пред журналисти, че никога през живота си не се е качвал на трамвай 20, тъй като живее в кв. „Лозенец" и не му се налага да ползва тази линия. „Нямам нищо общо със случая и не са намерени никакви свастики и други подобни предмети", твърди подсъдимият.

Адвокатката на Кънев заяви, че няма абсолютно никакви доказателства, които да сочат за вината на клиента й. „Дори детекторът казва, че може би не е присъствал на случилото се, но е възможно да има отношение", категорична е защитата на Кънев.

От формална гледна точка съдът реши да даде ход на делото, връчвайки материалите по него.

Следващото съдебно заседание обаче ще се проведе чак на 7 октомври 2014 година, от 13.30 часа.