Самолет Боинг 777 се разби при кацане на летището в Сан Франциско снощи. Според данните на авиослужбите самолетът е кацал аварийно.

Двама души загинаха и 181 са ранени, след като самолетът се подпали.

Междувременно стана ясно, че всичките 307 души на борда на самолета са открити и „отчетени". „Всички са преброени", коментира пред медиите кметът на града Ед Лий.

На борда на самолета е имало 303 души - 291 пътници и 12-членен екипаж.

Последната информация на транспортното министерство на Южна Корея сочи, че опашката на самолета, собственост на „Азиана еърлайнс", е ударила пистата преди машината да се разбие на международното летище на Сан Франциско.

„Опашката на пристигащия от Азия самолет ударила пистата и самолетът излязъл от пистата", се казва в съобщението. Ведомството изпраща четиричленен екип да разследва мястото на инцидента.

След инцидента летището бе затворено, а полетите пренасочени към Оукланд.

Изпълнителният вицепрезидент на южнокорейската компания „Самсунг" Дейвид Юн също е бил на борда на пътническия самолет. Главният оперативен директор на „Фейсбук" Шерил Сандбърг, която също е трябвало да бъде на борда на самолета, но в последния момент е променила плановете си, съобщава, че Юн не е пострадал и се „чувства превъзходно".

Самият Юн благодари в „Туитър" на своите подчинени за безпокойството по повод на случилото се с него.

Това е първият инцидент с фатален изход за пътници на „Азиана еърлайнс" от юни 1993 година насам, когато „Боинг 737" се разбора в планина в Южна Корея и загиват 68 души.