Отлага се стартът на специализираните съдилища чак за догодина. Депутатите приеха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се отлага началото на спецсъда за 1 януари 2012 г. Законопроектът бе приет на първо четене.

Решено бе срокът за промени между първо и второ четене да бъде съкратен от 7 на 3 дни, така че още следващата седмица се очаква окончателното приемане на отсрочката за спецсъда.

Парламентът отхвърли законопроекта на ДПС за промени в НПК, въпреки упоритото настояване от страна на БСП да бъде приет.
Появи се е технически проблем в системата за гласуване, което наложи извънредни почивки, докато той бъде отстранен.

По време на дебата Екатерина Михайлова от Синята коалиция се противопостави на управляващите и изтъкна, че с предлаганите промени ще дадат най-сложните съдебни случаи в ръцете на прохождащи хора.

По думите й, ако не бъде удължен срокът, част от разследванията и производствата трябва да се движат през специализиран съд и прокуратура, които не функционират. Според нея конструктивността изисква да бъде подкрепена отсрочката, за да бъде избегната по-голяма беля. Тя изтъкна, че това не оневинява управляващите, че не са предвидили какво се случва.

Въпросът е, че има проблем и ако продължаваме да си затваряме очите, този проблем ще набъбва, коментира тя. Михайлова добави, че в ЕС забелязват слабостите му и се позова на предварителния доклад на Европейската комисия, в който се посочва, че има намеса на изпълнителната власт в кадруването на съдебната власт, което води до блокиране на цели системи.

Тя допълни, че би било грешка да се правим, че нищо не се случва, че няма кандидати за спесъдилищата и прокураторите, че те тепърва ще се обучат, а им се дават най-сложните и тежки дела.

Михаил Миков от БСП определи наказателната политика на мнозинството като хаотични и противоречиви движения. Това е неговото обяснение за поредните промени в НПК, преди да е започнал да функционира спецсъдът.

Миков изрази недоумение, че с предлаганите от мнозинството промени, фалшификацията на пари отпада от предметната компетентност на спецсъда. Защо след като това е едно от най-интересните за Европол престъпления и след като фалшификацията на европари засяга интересите на общността, попита Миков.

Според него законът ще продължи да създава проблеми, ще изживее медийният си живот, но в съдебната власт ще създава пречки.

Павел Шопов от Атака предрече голяма победа за БСП по повод гласуването на законопроекта. В момента, в който ГЕРБ решиха да не попълнят състава на ВСС, окончателно сметнаха да не се сменя състава му, посочи той и добави, че спецсъдът не е панацея, но е много важен елемент в борбата с организираната престъпност.
По думите му отлагането на спецсъда е фиаско. От целия грохот по темата преди две години, сега нещата са вяли. Всичко е било празен звук и фалшива политическа воля, коментира той.

Не идея, а пропаганда. Това е кадрова идейна законодателна импотентност. Нямало сграда и подготвени кандидати - това е смешно, абсурдно и гротеско. Гласувайте си отлагането на спецсъда, с което ще решите той да потъне в историята като много други ваши обещания, обърна се Шопов към управляващите.

Припомняме, една от препоръките за отлагане срока за старт на спецсъда дойде от главния прокурор Велчев. Той се мотивира с това, че голяма част от магистратите, които ще работят в спецсъда имат нужда от допълнителна подготовка и обучение.