Заместник-председателят на БАН Никола Съботинов се отказа от участие в надпреварата за председателското място на БАН малко преди началото на тайното гласуване.

Съботинов бе единственият номиниран освен сегашният представител Иван Юхновски.

При обсъждането на Дневният ред бяха отхвърлени две предложения за отлагането на заседанието.

В първото се изтъкваха редица нарушения в изборната процедура, а във второто се апелираше за незабавно прекратяване на изборната процедура и инициране на ново Общо събрание.

Председателят на Общото събрание Здравко Стойнов изреди всички проверки, които удостоверяват неговата легитимност.

Той подчерта, че е искано специално становище от Правния институт на БАН относно възрастта на председателя на Академията.

През 2002 г. ВКС излиза със становище, че няма ограничения относно възрастта на председателя на БАН и следователно, според Стойнов, няма колизия "между Кодекса на труда и закона за БАН".

Той подчерта, че в Закона и устава на БАН липсват максимална възраст за административния пост председател на БАН.

Припомнчме, преди дни трима академици от БАН обявиха избора на нов председател на академията за предопределен и неморален.

Петър Кандеров, Борислав Боянов и Камен Куманов заявиха, че се прави всичко възможно академик Иван Юхновски да бъде избран за четвърти пореден мандат.

Вместо да бъде избран, както е по устав в края на март от новото общо събрание, изборът на председател е изтеглен нарочно за началото на февруари и това според тях води до конфликт на интереси.