матовКъсно снощи беше убит международният съдия по борба и бивш треньор Тодор Матов. Леко ранен е неговият шофьор Янчо Костадинов, който е и председател на съдийската колегия на Българската федерация по борба.

Инцидентът е станал около 21.30 часа в Студенски град, близо до входа на Националната спортна академия.

Директорът на СДВР генерал Румен Стоянов съобщи по време на огледа, че най-вероятно 60-годишният Матов е застрелян с лека картечница, което се потвърди по-късно. Оръжието е "Калашников" 7.62 мм и според експерти се използва предимно по време на терористични акции.

матовСтрелбата е била открита по автомобил “Мерцедес”, а Матов е уцелен в главата. По първоначални данни, автомобилът не се е движел, когато съдията е бил застрелян. Извършителят се е криел в специален тайник до пътното платно.

Час след убийството, близо до местопрестъплението, е открито оръжие и 13 гилзи. Вторият оглед, направен тази сутрин доказа, че това е оръжието на убийството.

Преди убийството, Матов и Костадинов са били на събрание със свои колеги от Федерация по борба. Потвърдена е и информация, че преди разстрела двамата са се срещнали и с бизнесмена Димитър Джамов, бивш председател на Федерацията по борба.

По неофициални данни убийството е заради неуредени отношения в наркобизнеса. Не е известно дали убитият е бил заплашван.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов съобщи, че при снощното убийство най-вероятно е станала грешка и обект на покушението е трябвало да бъде бизнесменът Димитър Джамов. Автомобилите им си приличат. И двамата са участвали в заседанието на Федерацията по борба, но след това, по различно време са го напуснали.

През август миналата година Димитър Джамов беше прострелян с няколко куршума в корема, но след операция бе спасен. Генерал Борисов каза още, че Джамов е разпитван тази сутрин в СДВР.

Директорът на "Пирогов", доктор Спас Спасков съобщи, че раненият Янчо Костадинов е настанен в института. Състоянието му е добро. Пострадалият е ранен в крака и е опериран. Тази сутрин той е преместен от реанимацията в отделението по травматология.

Според някои версии, оръжието, с което е извършено убийството, е засякло, което е спасило живота на Костадинов.

Убийството на международния съдия е дръзка проява на тероризъм, коментира директорът на НСБОП генерал Румен Миланов, който, заедно с директора на Националната полиция е във Велико Търново за годишния отчет на РДВР. Висшите полицаи заявиха, че се работи по мното версии, не е изключена и възможността за грешка. Според тях, най-вероятно убийството е планирано.