Заповедите за уволнение на правителството, които гражданите подписват от днес по инициатива на ГЕРБ, ДСБ и СДС бяха приети с насмешка от премиера Сергей Станишев, който пристигна в Пловдив за празника на Съединението.

„Толкова деструктивна опозиция България никога не е имала и не познава. Този вот не го приемам сериозно.
Това е просто дейност на един триумвират на разделението. Иван Костов, Борисов и Сидеров толкова са се оплели в политическата си безизходица, че не се съобразяват с днешния празник на Съединението.
А след дни - на 22 септември, честваме и 100 години независима България. Аз като български гражданин се срамувам от тяхното поведение, което е предизборно" - заяви  Станишев.

Според него сегашната опозиция е най-радикалната и  агресивната от  началото на 90-те години.  

„Младежките организации на БСП и на нашите коалиционни  партньори имат по-добри идеи за граждански инициативи, а сегашният триумвират,  пак казвам, с поведението си е за съжаление." - добави Станишев.  

Премиерът прогнозира, че тройната коалиция няма да се разпадне, защото водещ е бил конструктивният диалог.

Той обеща, че до две седмици в парламента ще влезе за обсъждане  проектобюджетът на страната.
Според него сегашното правителство е първото, което ще даде отчет пред Народното събрание за  неизразходваните средства.

„Тези два милиарда лева ще са като гаранция за бедствия и други непредвидени и спешни разходи на държавата.
През 2000 г. иванкостовото правителството бе с рекордния излишък от 3,3 процента" -  коментира още Станишев.

Премиерът не пропусна да отбележи, че ще има коледни увеличения за пенсионерите и поясни, че през септември Министерството  на труда и социалната политика ще предложи схемата, по която пенсионерите ще почиват и се рехабилитират в курорти и лечебни санаториуми за сметка на държавата.

Той коментира и темата със софийския боклук.

„Два мандата Стефан Софиянски и Борисов не си мръднаха пръста за софийския боклук. Насила бали тук в Пловдив няма да се карат и ще чакаме с надежда позитивно разрешение на проблема от пловдивската община.
Сами разбирате, че ние трябва да свършим работата на Борисов, на когото му е скучно на кметския стол" - обобщи Станишев.