Концесионерът на ски зоната в Банско, „Юлен" АД, ще се обърне към Европейския съд в защита на правата си срещу отказа на МОСВ да потвърди официална Декларация от сертифициран екип на ЕК, че фирмата спазва заложените в националното законодателство показатели в областта на опазване на околната среда.

След продължили година и половина проучвания на място в ски зона Банско екипът на Европейската комисия от австрийски и швейцарски специалисти е издал официална Декларация. С нея те удостоверяват, че дейността на „Юлен" АД отговаря на всички изисквания на Регламент 1221 от 2009 г. на Европейския парламент, за което се подписват.

Юлен АД:
Зелените саботираха верифицирането на ЕМАS от МОСВ

За да влезе в сила, този Документ трябва да се верифицира (потвърди) от Министерството на околната среда и водите, обясняват от „Юлен".

Едно от основните изисквания на Регламента за сертифициране от МОСВ е да няма съответни жалби от заинтересовани лица, каквито са екологичните организации. Или жалбите да са разрешени по удовлетворителен начин чрез преговори между страните.

Веднага след подаване на заявление пред Министерството на околната среда и водите са изпратени жалби от Асоциация на парковете и други екосдружения, като според фирмата целта е умишлено да провалят сертифицирането на „Юлен" АД по системата ЕМАS.

МОСВ съответно отказва да регистрира дружеството по ЕМАS, позовавайки се на формални нарушения, въпреки че те са били отхвърлени от чуждите експерти като несъществени.

Вследствие на жалба до Върховния административен съд тричленен състав постановява в полза на Юлен, като задължава Министерството на околната среда и води да извърши сертифицирането.

През миналата година юли месец това решение е обжалвано от предишното ръководство на МОСВ, подкрепено с още четири жалби на екоорганизациите.

С решение от вчерашна дата пък петчленен състав на ВАС приема, че след като има подадени жалби, съгласно Регламент ЕО-1221-/2009 г. Юлен не може да получим сертификат по ЕМАS, отменяйки решението на тричленния състав.

По тази причина концесионерът обявява, че ще търси правата си пред Евросъда.