24-годишният Джеймс Холмс, който уби 12 души и рани 58 души при стрелба в кино в щата Колорадо, се яви за втори път пред съда, само няколко дни след като излезе информация, че той е изпратил пакет с планове за извършеното от него кръвопролитие до своя психиатър.

Срещу него официално бяха повдигнати 142 обвинения, включително убийство от първа степен във връзка със стрелбата. 24 обвинения в убийство от първа степен и 116 обвинения в опит за убийство. Повдигнато е обвинение и за притежание на взривно устройство.

На Холмс са му повдигнати по две обвинения за всичките 12 убити.

Има три различни видове обвинения за убийство в щата Колорадо. Според първото, Холмс е обвинен в планирането на атака, а според второто, проявеното крайно безразличие към стойността на човешкия живот, съобщава СиЕнЕн.

Много правни експерти очакват по време на съдебния процес срещу Холмс да доминира въпроса за психическото му състояние.

В петък бе разкрито, че Холмс е бил пациент на психиатър от Университета Колорадо преди атаката.

Жертви на стрелбата в киното в град Аврора - един на инвалидна количка - и много други роднини се появиха в Окръжния съд в Арапахо. Роднини на убитата Вероника Съливан, на шест години, са сред присъстващите в залата, където на първите редове са осигурени 35 места за жертви и техните семейства. Роднините влязоха първи в залата, съобщава „Лос Анджелис Таймс".

Този път няма да бъдат допуснати камери в залата по време на изслушването, съобщават от 9News.

От офиса на прокурора Керъл Чеймбърс обмислят дали да настояват за смъртно наказание за Холмс, решение, което ще се вземе след разговори със семействата на загиналите.

Юристи вече подчертаха, че щатът Колорадо има смъртно наказание. Според тях, ако масовият убиец не получи смъртна присъда - „Колорадо трябва да си изхвърли закона".