Между 475 000 и 796 000 души е завишен  броят на гражданите, имащи право на глас. Центърът за демографска политика и Демографският институт при БАНИ представиха на пресконференция „скандални демографски и социологически предизборни абсурди".

Според  проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет в САЩ въпросът за мъртвите души е излязъл на бял свят още с първите избори след падането на комунистическата власт през 1990 г. Още тогава се заговори за фалшификация на изборите, но и се заговори за наличието на около 800 000 фантоми или „мъртви души", които не би трябвало да бъдат в избирателните списъци, но по някакъв начин фигурират.

Този проблем периодично се повдига и в бъдеще, ако не се вземат крути мерки, той ще изниква всеки път, когато се провеждат избори и референдуми. Според НСИ ние сме 7 364 000 през февруари  2011 г., а в края на 2013 г. вече цифрата е 7 246 000 души.  ГРАО и МВР  представят  на ЦИК  информация, според която 6 533 000 са избирателите, които ще гласуват на 5 октомври.
Алтънков уточни, че това е абсурдно, защото в общия брой на населението влизат всички българи - от 0 г. до пределна възраст. На парламентарните избори обаче до урните имат право да отидат само пълнолетните. По изчисления на НСИ младежите до 18-годишна възраст са 1 200 000 души. След подробните данни, които представи, Алтънков направи изводът, че броят на избирателите, който е подаден, е завишен с  поне 475 000 души.
За сравнение - по изчисления на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) в САЩ,  броят на българите, които имат право да гласуват, е завишен със 796 000.

„Възелът на нещата според мен е в тези, които преброяват гласовете", коментира Алтънков  и допълни, че те с голямо удоволствие се възползват от тази разлика. Има голямо значение кой брои гласовете . От 1990 г. до днес те се броят само от „Информационно обслужване". Алтънков посочи, че  между техните клиенти са всички  министерства, Агенция „Митници", БДЖ, ЧЕЗ, ДСК, чуждите предприятия, МВР, ВСС.

Според адв. Иво Пазарджиев  от БАНИ предстоящите избори ще се проведат в противоречие с Изборния кодекс и правните норми. Той се базира на факта, че  българите в чужбина са лишени от преференциален вот, както и от правото да гласуват за независими кандидати. Освен това, законовото право на един глас от всеки гражданин също е застрашено според юриста.  Притесненията му са свързани с това, че отново ще има избиратели, които ще гласуват повече от един път. Всеки може да подаде заявление и да гласува в чужбина - например в Турция. Той обаче може да се върне и да упражни гласа си в България.

Проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика алармира, че  „мъртвите души обслужват мафията".  Иванов подчерта и втори абсурд, свързан с предстоящите избори. Той опроверга информацията, която от МВР обявиха, че знаят за 1000 „продавачи на гласове". В центъра за демографска политика са направили проучване и според него тези, които са готови да продават гласове са 5 400 в страната.

Иванов представи данни и от проучване, проведено 5-12 септември, според което, най-висок процент от подкрепата на гражданите получава ГЕРБ -19,5%, следвани от БСП с 15,2% и ДПС с 9,6%. Новосформираният Патриотичнен фронт събира 6,2%, Реформаторският блок прескача бариерата с 4,2%, с АБВ и ББЦ са с равна подкрепа - 3,4%. Отказ да гласуват са декларирали 25,4% от запитаните.  Анкетите са проведени в различни градове и села.