Арабската лига прекратява членството на Сирия в организацията, докато сирийският президент Башар Асад не започне да прилага споразумението за прекратяване на насилието срещу демонстрантите.

Това сана ясно след срещата на външните министри на страните от Арабската лига, чиято основна теме бе ситуацията в Сирия, след като Дамаск прие плана на лигата за излизане от кризата без обаче да поеме задължението да го прилага.

Тъй като на срещата не присъства сирийският външен министър Уалид Муалем, Сирия е представена от посланика си в Арабската лига Юсеф Ахмед.

От лигата призоваха за налагане на санкции спрямо Дамаск и поканиха сирийската опозиция за преговори.

В изявление, прочетено в Кайро от катарския премиер Хамад Бин Ясем ал-Тани, пише, че лигата е решила "да прекрати дейностите на сирийските делегации на срещи на Арабската лига" и да приложи "икономически и политически санкции спрямо сирийското правителство".

От арабската организация призоваха и за изтеглянето на посланиците на арабски държави от Дамаск.

Малко по-късно Сирия осъди решението за преустановяване членството на страната в Арабската лига, като го определи като незаконно и подчерта, че решението слага край на участието на арабските държави в разрешаването на конфликта в страната.

„Решението е незаконно и противоречи на договора за формирането на панарабската организация",
подчерта сирийският посланик в Лигата Юсеф Ахмад и посочи, че тази стъпка „слага край на участието на арабските страни в разрешаването на кризата и администрацията на Арабската лига робува на интересите на САЩ и западните страни".