Увеличават се възможностите ГЕРБ да търсят предсрочни избори, смята лидерът на БСП Сергей Станишев. Към лятото ще лъсне, че тумбакът е гол, изтъкна той на пресконференция и коментира, че ГЕРБ са като термити и са опоскали всичко.

Може да се тръгне към предсрочни избори, докато останалите партии не са подготвени, предположи бившият премиер. Според него атаките на вътрешния министър Цветан Цветанов може да са част от подготовката на предизборна кампания.

Станишев посочи, че е много разтревожен за състоянието на публичните финанси и направи сравнение за положението при неговото управление и сега.

За четири години от предишното управление фискалният резерв е увеличен два пъти, правителственият дълг - намален от 7 на пет милиарда. Тоест за 4 г. са спестени осем милиарда лева, поясни бившият премиер.
За времето на управлението на ГЕРБ той посочи, че фискалният резерв е преполовен, правителственият дълг е увеличен и обобщи, че са похарчени близо 7 милиарда лева.

По-лоша е перспективата, подчерта лидерът на БСП и се аргументира с намерението на управляващите да похарчат Сребърния фонд. Това ще е удар по пенсионната система и е абсолютно безотговорна политика, изтъкна той.

По незатихващия скандал с бонусите Станишев посочи, че са раздадени минимум 120 милиона лева и че това е само върхът на айсберга, тъй като се укрива важна информация.
Само шефът на комисията за финансов надзор си е назначил седем съветника с месечни възнаграждения 2 - 3 000 лева и всяко тримесечие по 5 - 10 000 лева допълнително материално стимулиране и награди в размер на една месечна заплата допълнително, разясни той.

Станишев заяви категорично, че БСП ще продължи да настоява правителството да предостави пълната информация за бонусите.

Лидерът на социалистите заяви, че докладът на Държавния департамент на САЩ рязко контрастира с обявеното от вътрешния министър Цветанов.

Корупцията остава висока по възлови структури като полиция, митници, съдебна власт, изтъкна Михаил Миков. Той подчерта, че дадената оценка на България показва сериозно отстъпление по количествата заловени наркотици в сравнение с 2008 и 2009 г.
Миков отбеляза, че е много тревожна оценката, че организираните престъпни групи са увеличили своето влияние и участват в международната търговия с дрога.

Той обърна внимание, че в чуждестранната преса се публикува прословутият разговор с Мишо Бирата, като се посочва, че все още няма отговор по този скандален случай.

По отношение на конвенционалната престъпност червеният депутат изтъкна, че управляващите искат да избягат от фактите и посочи полицейската статистика, че 10% годишно се увеличава броят на посегателствата срещу собствеността.
Миков обяви, че БСП ще настоява Сметната палата да провери Центъра за градска мобилност и „всички тези структури, които щавят живеещите и минаващите през София".