Инспекторите на ДВСК  установиха, че цялото количество ирландско свинско месо, внесено в България от 1 септември досега надхвърля 100 тона. От пазара вече са изтеглени близо 77 тона  месо и трайни и малотрайни колбаси, за които се предполага, че са със съмнителен произход.

Близо 24 тона вече са били реализирани на пазара преди България да получи нотификациите от общата информационнна система RASFF на 6, 7 и 8 декември т. г. Партидата е пристигнала на територията на България на 15 октомври 2008 г.

Припомняме, че в свинско месо от Ирландия бе открито високо съдържание на диоксин. Въпреки че от ЕК успокоиха, че в България няма внос от това месо.

Ветеринарните инспектори взеха 3 сборни проби от 3 партиди ирландско свинско, влязло у нас след 1 септември т.г. Те са направени в хладилни бази за съхранение в София, Пловдив и Хасково. 

От понеделник до днес ветеринарните служби провериха общо 112 хладилни бази и 437 месопреработвателни предприятия в цялата страна.

Кризисният щаб към НВМС извършва цялостна координация по случая между НВМС, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.

Ирландското месо е поставено под възбрана със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов.

Генералните директори на ветеринарните служби на ЕС се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят проблема със свинското месо от Ирландия, за което има съмнение, че е замърсено с диоксин. На форума участва и генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС)  д-р Йордан Войнов.

Очаква се на днешното заседание,  участниците да вземат решение как страните ще процедират с внесените пратки ирландско месо.