Крайно дясната холандска партия PVV, с лидер Хеерт Вилдерс, лансира специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от източноевропейците.

Акцентът се поставя върху полски, български и румънски граждани, алармира читател.

Като теми, по които се приемат оплаквания са посочени: престъпност, алкохолизъм, наркотици, неправилно изхвърляне на боклук, проституция и отнемане на холандските работните места. Новината е широко отразена в Полша.

Полското посолство в Холандия реагира остро на този акт на дискриминация и насаждане на омраза.

"За съжаление от нашето посолство нямаше никаква реакция", заяви Юлиан Ковачев от Фондация България, цитиран от PIA.

От Фондация "България" са изпратили имейл на българския евродепутат от ГЕРБ Илиана Иванова, в който я уведомяват за ситуацията.

От Фондацията обмислят да изпратят писмо до Европейския Омбудсман по въпроса, тъй като "смятаме, че и българската позиция и глас трябва да се чуят високо и ясно".

Нашата читателка Галина живее в Германия, но чрез  facebook се е запознала с холандската инициатива срещу българите. „Не мога да изразя с думи гнева с", пише тя. Няма такава партия и държава в света, която да се отнася толкова дискриминиращо към нас, допълва тя. Моля ви публикувайте статия с линка и нека всеки изрази гордост и мнение по въпроса, призовава Галина.

Припомняме, именно Холандия блокира членството ни в Шенген.

Това е нещо нормално за холандските партии, защото това е лесният начин да си отворят вратата преди изборите, коментира новината Карлос Контрера - юрист на ВМРО.

По думите му проблем на Холандия не са българите и емигрантите от Източна Европа, а ислямистите, които наскоро дори са си учредили собствена партия в Холандия.

Освен това юристът на ВМРО коментира, че тази теза говори са грешен ПР на холандските лидери.

Карлос Контера коментира още, че не са му известни крупни престъпления, извършени от българи в Холандия. Статистиката по-скоро се държи от албанци и румънци.