Както бе съобщено по-рано, основните обсъждани теми на започналата вчера последна за годината среща на Европейския съвет, бяха отношенията с Русия и инвеститорския план от 315 милиарда евро на новия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Лидерите призоваха Русия да промени позицията си по отношение на Украйна. Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че сривът на руската рубла е "лоша новина" за страната, ЕС и света и че санкциите срещу Москва ще продължат, докато не бъде оттеглена подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.

След срещата Доналд Туск каза, че Европейският съюз се нуждае от дългосрочна стратегия за Русия. Той припомни, че Москва е големият проблем, а не Киев и че трябва да се разсъждава реалистично, а не оптимистично в случая. Той отбеляза, че по темата лидерите са били обединени, както никога преди. Известно е, че Полша (Туск е бивш полски премиер) е голям критик на руската политика и на управлението на президента Путин.

Според италианския премиер Матео Ренци е необходимо да се работи за това Русия да се изтегли от Украйна.

Юнкер заяви, че трябва да се даде шанс на комуникацията с Русия.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Германия и Франция продължават разговорите с Русия и Украйна в следващите дни.

Според британския премиер Дейвид Камерън вратата винаги е отворена, ако Русия промени поведението си.
„Ако руските войски бъдат изтеглени от Украйна и спази стриктно всички клаузи от споразуменията в Минск, тези санкции могат да бъдат прекратени”, заяви Камерън.
Но германският канцлер Ангела Меркел подчерта: „Санкциите...могат да бъдат вдигани само ако причини за промяна”.

По-рано днес Европейският съюз наложи нови санкции на Крим. Новите ограничителни мерки са свързани предимно със забрана за туризъм и инвестиции. Москва веднага отхвърли мерките като неприемливи и дикриминиращи. На ежегодната обзорна пресконференция за събитията през 2014 година, руският президент Владимир Путин заяви, че "Западът се държи с нас като империя към васал".

Планът на Юнкер бе приет, както се очакваше, но без допълнителни ангажименти за отпускането на средствата, както очакваше председателят.

В навечерието на срещата Юнкер призова лидерите на ЕС да отворят портфейлите си и да отделят първоначален капитал през следващите месеци, за да се постави начало на инвеститорския план.

Новоизбраният председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че лидерите са се обявили за спешни стратегически инвестиции. Планът на Юнкер ще създаде нашата стратегия за подсилване на останалата почти на нулев растеж европейска икономика, каза още той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви при пристигането си, че "сега можем да започнем инвестиционна програма".

Но литовският президент Далия Грибаускайте заяви, че е твърде рано и лидерите очакват да се запознаят с детайлите, преди да се отпускат средства.

Финландският премиер Александър Стуб заяви, че страната му не планира участие.

Самият Юнкер заяви по-рано, че не вижда причини държавите да не се включат.

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер заяви, че предложеното от Юнкер не е магическо решение на европейската инвестиционна криза.

Туск взе решение да съкрати двудневната среща.