Временната анкетна комисия, която бе създадена заради „изявите" на атакистите Волен Сидеров и Десислав Чуколов, одобри искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на народните представители и арестуването им заради първото нахлуване в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" (при скандала с клекшопа, б.р.).

Председателят на комисията Димитър Главчев обяви, че се е провело „шарено гласуване".
„За" задържането на националистите са били 10 депутати. Трима депутати са се въздържали: това са социалистите Чавдар Георгиев и Атанас Зафиров, както и Георги Ковачев от БДЦ.

Двамата представители на „Атака" в комисията - Явор Нотев и Илиан Тодоров, очаквано са били против. Свалянето на имунитетите са одобрили 10 депутати, като двамата атакисти отново са се обявили против.

Заседанието на комисията отново се проведе при закрити врата за медиите. След приключването му, Явор Нотев обясни, че е имало различни мнения по отношение на необходимостта от прилагане на мярката „задържане под стража", каквато се иска от главния прокурор. С колегата си Илиан Тодоров били категорично против и изложили аргументи в тази насока.

Нотев обаче не разбирал защо било закрито заседанието, при положение че искането на главния прокурор е публичен документ.

Предложението на комисията, което ще влезе за разглеждане в пленарна зала, след изтичане на 14-дневния срок от постъпване на искането на Цацаров, е за снемане на имунитета на двамата народни представители.

Болшинството от членове на Комисията били на мнение да се предложи на НС да се снеме спецзащитата от задържане под стража, т.е двамата атакисти да бъдат задържани.

Според Нотев, който е и юрист, за най-тежката процесуална мярка обикновено стават най-разгорещените спорове в съдебна зала. Той изтъкна, че са необходими  много сериозни аргументи, за да може да се вземе тази драстична мярка по отношение на който и да е български гражданин.

Нотев подчерта, че за хулиганство се предвижда бърза процедура с налагане на глоби за дребно хулиганство.

Нотев защити колегите си Сидеров и Чуколов, които „не са хора, които биха могли да се скрият да потънат вдън земя и да не могат да бъдат намерени". По наказателното производство за случая на летище Варна процесуалната дисциплина на Сидеров била „безукорна". Сидеров, по думите му, се явявал на всички заседания.

Ако депутатите одобрят искането за сваляне имунитета на провинилите се народни избраници и ареста им, прокуратурата ще може да пристъпи към процедура по задържане.