Общопрактикуващите лекари от цялата страна започват ефективен протест като спират работа, независимо от това дали утре ще получат дължимите им суми от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това каза д-р Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, цитиран от БНР.

Първи утре спират работа личните лекари от Кюстендил, Дупница и областта, както и в Разград.

Във вторник към протестът ще се включат личните лекари от София, Шумен и други области на страната. Постепенно протестът ще обхване цялата страна.

Утре предстои нова среща между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Общопрактикуващите лекари във Великотърновска област ще приемат от утре пациенти само срещу заплащане.

Лекарите спират работа със Здравната каса в знак на протест, че четвърти пореден месец тя закъснява с плащанията.

Общопрактикуващите лекари натрупаха дългове, защото не получиха плащанията от Здравната каса за януари и ситуацията е критична, каза д-р Христо Димитров, председател на Регионалното сдружение, цитиран от БНР.

"Това е грубо погазване на законите и на договорите, което не бива да се случва. Общественият договор, който Здравната каса сключва с Лекарския съюз предполага, че ние до 30-то число или до последния работен ден на всеки месец ще си получим средствата. Това не са нашите заплати. Това са задълженията, които имаме да плащаме - заплати на персонал, наеми на помещения, ток, телефони, това са нашите осигуровки и на персонала."

Той съобщи, че в знак на протест срещу нарушения договор от понеделник общопрактикуващите лекари спират да работят със Здравната каса до получаване на преводите.

Припомняме, от по същата причина на протест излизат и личните лекари в София. В цялата столица ще има само един работещ кабинет - в 29 поликлиника.