Младите социалисти връчиха на вътрешния министър Цветан Цветанов книга „Една година шменти-капели", която по хумористичен начин и с карикатури отразява едногодишното управление на ГЕРБ.

Първата глава се казва „За кризата ли питате?". Изобразен е финансовият министър Симеон Дянков, облечен в сервитьорски одежди, сервиращ бюджетна пица.

Втора глава „За празния хладилник, безработните българи и Бойковата зима" е посветена на социалната политика на правителството. Цитиран е премиерът, който заявява, че българите не са бедни.

Влоговете в банките се увеличават с по един милиард лева на месец, посочва премиерът.

Думичките „забраняване" и „спиране" съм ги забранил" - този цитат на министър-председателя също намира място в тази глава. Борисов е изобразен до отворен хладилник с надпис „Замразени доходи". Кубчета лед с надпис „доход" се топят на жаркото слънце.

В трета глава „За сръбските цигари, турското уиски и китайския мазут" отново място намира Симеон Дянков, който е изобразен усмихнат до кораб с контрабандна стока.

Едва в четвърта глава социалистите отделят сериозно внимание на дейността на силовия министър Цветан Цветанов. Тя е озаглавена „Буба лази, буба лази... Нашата полиция ни пази...".

На карикатурата силовият министър е яхнал полицейски мотор, а зад него е седнал певецът Веселин Маринов, който в едната държи роза, а в другата - гербер.

„За радост имам верен приятел в лицето на Цветан Цветанов, който може сам да си изглади панталоните, допълваме се. Пази Боже Цветан Цветанов един ден да каже „Бойко Борисов не ми е лидер", този цитат на премиера е публикуван в главата, посветена на министър Цветанов.

В главата „За поръчковите закони, едрите арендатори и Мери Джейн" Цецка Цачева и Искра Фидосова са изрисувани като продавачки на закони, като „пресните закони" се предлагат с процентно намаление.

Енергийната тематика намира място в главата „Тука има - тука нема", където премиерът Борисов разцепва газопровод и е цитиран с думите си в Берлин: „За АЕЦ Белене сега съм нито така, нито така".

В главата „Млад фермер... или фермерки... има ли в женски род?"Бойко Борисов е седнал до земеделския министър Мирослав Найденов, който жъне жито.

От паничка с надпис „Общини" премиерът Борисов хвърля семенца, за да нахрани кокошчици в своята птицеферма. Тази картина се изобразява в главата „За децентрализация в минуси, мизерстващите общини и излъганите софиянци".

В главата „За здравеопазването на разклона, закритите болници и празната каса" е изобразена здравната министърка Анна-Мария Борисова, стопираща на кръстопът.

На пътните табели вместо имената на градове са изписани имената на болници, които ще бъдат закрити.

Като шеф на "погребално бюро за наука" е изобразен образователният министър Сергей Игнатов в главата "За науката без пари, феодалните старци и отвъдния свят".

Премиерът Бойко Борисов "се завръща" в следващата глава  - "За младите семейства и жертвите на техническите грешки".

Уплашена майка на близнаци се е вгледала в строгия министър-председател. Тук място намира цитат на премиера пред жени, заченали ин витро: "Желая бебетата ви да са живи и здрави, а останалите да продължат усилията. Само имам една забележка към вас: думата "усилия" не е правилна за тоя случай, щото все пак това е приятно нещо".

Книгата за едногодишното управление завършва с епилог "Как да не го обичаш Бойко..." Цитирани са критиките към политиката на ГЕРБ на Ройтер, Виенския институт за международни икономически изследвания и Дойче Веле.

Финалът на книгата завършва с думите на Бойко Борисов: "Интересува ме мнението на ЦРУ, а не на българския президент".