15 британски морски пехотинци, патрулиращи в Персийския залив, са били „заловени" от иранския морски флот, обявиха от британското министерство на отбраната, съобщава СиЕнЕн.

В специално изявление от Лондон се казва, че морските пехотинци са „участвали в рутинна операция при натоварването на търговски кораб, плаващ в иракски териториални води".

Американски военен представител, който следи за ситуацията в региона, заяви пред СиЕнЕн, че морските пехотинци спрели ирански кораб, тъй като имали подозрения, че превозва автомобили, за които няма документи.

Започнал спор, в който морските  пехотинци настоявали, че се намират на иракска територия, а иранските представители твърдели обратното, в резултат на което 15-те британски морски пехотинци са били арестувани и отведени на иранска територия, поясни американският представител.

Иракски рибар, свидетел на случващото се, коментирал, че инцидентът е станал при канала Шат-ал-Араб, по който преминава южната граница между Ирак и Иран.
Неговите твърдения обаче все още не са потвърдени.

В изявлението на британското министерство се обяснява, че морските пехотинци са „приключвали успешно проверката на търговския кораб, когато техните две лодки били обградени, а след това ескортирани от ирански плавателни съдове в ирански териториални води".

От Лондон настояват морските пехотинци да бъдат незабавно пуснати и върнати, докато от Техеран все още няма официално становище по случая.