Правителството на Германия отложи решението си за удължаване на срока на действие на атомните реактори с 12 години след 2021 година. Причината за това са последствията от катастрофата в Япония, след мощното земетресение, което удари страната.

Припомняме, нова експлозия стана днес в японската ядрена централа, която пострада от земетресението и цунамито, но властите изключват възможността за повторение на катастрофата от Чернобил.

Опозицията вече няколко пъти призова кабинета да оттегли решението си, което бе прието през септември 2010 година.

Според медиите решението e било взето късно вчера.

Не можем просто да се върнем към работа, както обикновено, заяви Ангела Меркел и допълни: „Събитията в Япония ни учат, че рисковете, за които се смяташе, че са невъзможни, всъщност не могат съвсем да бъдат отхвърлени".

Меркел вече назначи проверка, която да установи доколко са ядрените реактори в страната са безопасни. По-рано тя каза, че стандартите за осигуряване на безопасността в германците атомни електроцентрали се нуждаят от щателна проверка. В тази връзка германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че е необходим „нов анализ на риска." Заради „новата ситуация" от екологичното министерство поискаха провеждане на дискусия относно живота на централите.