В момента американски въоръжени сили има в 120 страни, натоварването върху тях вече достигна "кризисната точка", но САЩ не са станали по-защитени.
Това се казва в доклад, представен в Конгреса на САЩ от група сенатори и конгресмени демократи, начело с лидера на малцинството в Сената Гари Рийд.

Фактите не лъжат - при администрацията на Буш и този републикански Конгрес Америка стана по-малко защитена, сблъсква се с увеличаване на заплахите и не е готова за опасния свят, в който живеем, заяви сенатор Рийд при представянето на доклада.

В него се събрани данни за провалите на външната политика на администрацията на Буш и се прави извод, че САЩ губи войната с международния тероризъм, съобщава агенция "Новости".

В доклада се говори за грешките на Белия дом в Ирак, Иран, Северна Корея и други точки на света и се цитира проучване сред водещи американски експерти до въпросите на националната сигурност.

Проучването показва, ме 83% от експертите смятат, че по времето на администрацията на Буш светът е станал по-опасен за Америка и за американците.

Същият процент от запитаните са изразили несъгласие с твърденията на Буш, че САЩ печелят войната с тероризма.