Броени часове, след като в Националния литературен музей започна спешна инвентаризация по нареждане на министър Мартин Иванов, обявеното за изчезнало копие от първия тираж на „Рибния буквар" се откри. Нещо повече, намери се и втори екземпляр, за който липсва информация, че се съхранява във фонда на музея, съобщиха от Министерството на културата.

Инвентаризацията се извърши заради изявление на и.д. директорк Зографова пред медия вчера, че е уволнила служителка заради изчезването на „Рибния буквар". Информация за това не бе постъпвала нито в Министерството на културата, нито като жалба в МВР.

Веднага след публикацията се направиха многократни опити и от страна на Министерството, и от страна на МВР да се потърсят разяснения за случая от Зографова, която вчера се оказа в отпуска и не отговаря на обаждания.

Същевременно уредничката на музея Соня Кирицова, която също като Министерството на културата, МВР и широката публика, научи сензационната новина от медиите обясни, че ценният екземпляр се съхранява в един литературен кабинет с още 24 000 издания и за да се установи липсва ли наистина, трябва да се направи инвентаризация. Първоначалната оценка от нея допуска, че инвентаризацията ще отнеме седмица/и.

След консултация с Ангел Папалезов, началник сектор "Културно-исторически ценности" в МВР, министър Иванов нарежда от музея да се подаде жалба в Пето районно управление на МВР, а зам.-министър Боил Банов отива на място, за да проследи инвентаризацията да започне веднага и да се работи без почивни дни.

След като снощи липсващият екземпляр се намери, а с него и още един, инвентаризацията ще продължи до изясняване на реалната ситуация с фонда на музея.

Представители на МВР са своевременно уведомени за развитието на нещата.