Министерски съвет разгледа плана за третиране на битовите отпадъци в страната след 16 юли.

Това е датата, след която сметищата, които не отговарят на европейските изисквания трябва да бъдат закрити.

Системата за отпадъци е изградена частично.

30 са изградените и функциониращи депа в страната, като се очаква 3 да заработят до края на годината.

Това са депата в Златица, Пловдив и Кърджали, обяви зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.
22 депа, по думите му, са в етап на изграждане.

Към момента се експлоатират 191 общински депа, които обаче в една или друга степен не отговарят на изискванията на европейската директива за битовия боклук. От тях 76 задължително ще бъдат закрити, като ще останат депата с нисък риск за околната среда.

Това означава, че 76 общини започват да превозват боклука си към депата, които отговарят на евростандартите.
На 60-70 км ще се пренасочва боклука на общините със закрити депа. например боклукът на Червен бряг, Ябланица и Гулянци отива в Ловеч.

Някои общини ще продължат да използват сегашните сметища, но това ще бъде за кратко време. Целта е да се спестят транспортни разходи за превозване на боклук до други селища.

Чавдар Георгиев посочи, че това са Стара Загора, Бургас и някои от общините в Югозападна България. За тях е целесъобразно да се запази сегашното положение, тъй като в противен случай би се налагало да пренасят големи количества отпадъци на големи разстояния.

За тези мерки ние ще информираме Европейката комисия, каза още Георгиев. Ековедомството очаква различните общини да изпратят проектни предложения, които да бъдат финансирани по ОП "Околна среда".

Някои общини все още не са подали проекти за изграждане на депата по евростандартите, защото не са определени площадки.

Предприети са всички мерки, за да избегнем санкции от ЕК, увери отново зам.-министърът.
Ние сме в активен диалог с ЕК, допълни той и подчерта: "Ние в максимална степен отговаряме на директивата за депониране на отпадъци."

Около 60 милиона евро са предвидени по ОП "Околна среда" за закриване на депата, неотговарящи на евро изискванията .

"Вече сме определили за всеки регион какъв е максималният размер на безвъзмездната помощ, която може да бъде предоставена по оперативна програма "Околна среда", включително такова писмо е изпратено на Софийска община," добави заместник-министърът.

До началото на октомври ще се обявят процедури за отпускане на евро средства за закриване на незаконните сметища.

Срещите с общините продължават, обясни още Чавдар Георгиев, като засега не е ясно дали това ще се отрази върху такса -смет.
Ще има оскъпяване. Това е очевидно за всички, а общините ще трябва да търсят допълнителни финансови ресурси, каза още Чавдар Георгиев.