Bosch представи нова, по-модерна бормашина, гарантираща по-дълъг живот с технологията CoolPack. Уредът предлага повече мощност, а новите 4,0Ah батерии гарантират до 65% повече време на работа с едно зареждане; двойно по-дълъг живот от батерии без CoolPack, 100% съвместими с досегашните Li-Ion инструменти на Bosch. Най-леките батерии на пазара, изключително здрави и компактни, са ефективни при отрицателни температури.

Проведените тестове от независимия институт SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH потвърждават, че увеличаването капацитета на батерията увеличава и времето на работата й.

Времето за работа с едно зареждане на акумулаторния винтоверт GSR 18 V-LI Professional и батерия от 4,0Ah, в сравнение с батерия 3,0Ah, се увеличава с 65%. Това постижение се достига с по-високата енергийна плътност на акумулаторния пакет и подобреното вътрешно съпротивление.

Колкото по-дълго е натоварването, толкова по-належащо е и предпазването на батерията от прегряване, посочват още от Bosch. При температури от над 70 градуса по Целзий Li-Ion не трябва да се използват.
Затова от 2006 година насам Bosch използва технологията CoolPack, като новите 4,0Ah акумулаторни пакети са снабдени именно с нея.

Литиево-йонните клетки на батериите с Bosch CoolPack са разположени с изключителна точност върху червен охлаждащ елемент и са термично свързани с него. Охлаждащият елемент е от HDPE - полиетилен с висока плътност. HDPE е с висока топлопроводимост, като при това е и добър изолатор. Оребрената основа увеличава повърхността за топлообмен и отвеждат топлината.

Тестове, проведени от Bosch, доказват двойно по-дълъг живот на тези батерии спрямо такива без CoolPack. И въпреки че новите акумулаторни пакети на Bosch са изключително компактни и здрави, те са и най-леките на пазара.

Новите 4,0Ah Li-Ion акумулаторни пакети са налични на българския пазар при специализираните търговци на Бош Електроинструменти. Освен това при тях може да бъде намерена и компкактното изпълнение с капацитет 2,0Ah и CoolPack.

Доказалата се Flexible Power System на Bosch включва и новите 4,0Ah батерии: така всички досегашни и бъдещи инструменти от 14,4V или 18V клас могат да използват новите батерии.

Както например новото поколение винтоверти от 14,4V клас: GSR 14,4-2-LI Professional и GSB 14,4-2-LI Professional - най-леките и компактни в техния клас. Те са по-леки и по-компактни от техните предшественици: с тегло от само 1,2kg / 1,3kg и дължина 169mm / 187mm те са част от „lightseries" на Bosch.

GSR 14,4-2-LI Professional и GSB 14,4-2-LI Professional са с подобрена двускоростна планетарна предавка с метални зъбни колела. 10 милиметровият им Autolock патронник позволява безпроблемно пробиване на отвори до 30mm в дърво и 10mm в стомана.

Максималният диаметър на завиваният винт е 7mm. GSB 14,4-2-LI Professional допълнително разполага и с функция за ударно пробиване, като максималният отвор в зидария е 10mm.

За прецизно серийно завинтване и двата акумулаторни винтоверта са оборудвани и с моторна спирачка, LED-осветлението и закачалката за колан - за по-удобна работа също не са забравени.