Президентът Росен Плевнелиев свиква за следващия вторник Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще бъдат обсъдени възможността за предсрочни парламентарни избори и евентуални дати за тяхното провеждане.

Плевнелиев ще събере лидерите на политическите партии, за да обсъдят най-актуалните и горещи въпроси. Една от темите, по които ще се дискутира, е за дата за избори, която да е работеща за политическия елит и за гражданите.

Президентът ще търси съгласие по отношение на процедурата за еврокомисар за България.

Според Плевнелиев има реформи, които са важни и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани, така че те също ще бъдат предмет на дискусия на КСНС. Един от тези проблемни казуси е именно проектът „Южен поток", както и спрените еврофондове по две оперативни програми. Самият Плевнелиев коментира, че съвсем скоро ЕК е сигнализирал, че има вероятност да спре пари по ОП „Транспорт" и „Конкурентоспособност".

От ЕК опровергават Плевнелиев
Още...

Четвъртата тема ще бъде бюджетът и кой и кога ще го прави. Не на последно място той отбеляза, че ще се търси дискусия по тема, свързан с национално отговорни реформи, които не се интересуват кой, кога ще прави избори. Президентът визира пенсионната реформа и реформите в сектор „Здравеопазване" и сектор „Енергетика".

По повод заявената позиция от лидера на БСП Сергей Станишев, че е възможна оставка на кабинета още в петък, президентът обясни, че не си позволява да коментира думите на политически лидери, но очаква отговорно отношение от тяхна страна.

По думите му, датите, които изтичат в медийното пространство, са изгодни за един или друг политически лидер, но не и за самите граждани. Плевнелиев ясно заяви, че изборите не са самоцел. Те са част от национално отговорни усилия за повече стабилност в държавата и по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие.

По отношение на проекта „Южен поток", в контекста и на евентуалните предстоящи избори, държавният глава обясни, че финилизарането на споразумението за партньорство с ЕК може да бъде придвижвано както от едно правителство в оставка, така и от служебно правителство.

Попитан дали е готов с предложение за дата за предсрочни избори, Плевнелиев коментира, че спазва конституцията, според която държавният глава не може да предлага дата за изборите. Той е задължен да се погрижи за национално отговорния подход, а решенията, свързани с датата за избори, както и с останали теми, Плевнелиев се надява да бъдат взети във вторник.