След редовното заседание на правителството кабинетът реши да отпусне 500 хил. лв. за обезщетяване на земеделските производители, чиито зърнени култури са пострадали по време на работа на специалистите на Министерството на отбраната и Генерални щаб след взрива в Челопечене.

Ще бъдат възстановявани щетите, нанесени от „инженерните мероприятия, които са извършвани и ще продължават да се извършват от военнослужещите по време на проверките за осколки и други отпадъчни материали от взрива," каза военния министър Николай Цонев.

Парите са отпуснати по предложение на министър Цонев и още утре ще бъдат в сметките на двете пострадали кметства - Челопечене и Чепинци.

Министърът на земеделието Валери Цветанов каза, че до средата на следващата седмица очаква земеделските производители да получат своите пари.

По думите на военния министър има голяма вероятност нанесените щети да са за не повече от 300 000 лв. като всички пари, които не бъдат оползотворени, ще бъдат върнати в държавния бюджет.

Цонев допълни, че ще бъдат обезщетени само собствениците, отглеждащи селскостопански култури като ечемик, овес и т.н., на които има пряко нанесени щети и допълни, че зеленчуковите насаждания не са пострадали като цяло.

Министър Цонев каза, че на оперативното заседание по предложение на министъра на извънредните ситуации Емел Етем са приети нови точки в правилника за работа на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Новите поправки в правилника предвиждат възстановяване на щетите, както на физически, така и на юридически лица, пострадали при инциденти по вина на държавни предприятия. Според тези промени без излишни бюрократични пречки гражданите ще могат да си възстановят парите за нанесените щети. Гарант за тези средства ще бъдат кметовете на тези общини.