Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, която е на тридневно посещение в Турция, се срещна с министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

На срещата турският премиер подчерта доброто взаимодействие между двете страни по линия на НАТО и ЕС.
Той припомни, че страната му е дала своята подкрепа за членството на България в НАТО и поясни, че сега Турция ще черпи опит за хармонизиране на своето законодателство с това на ЕС.

Ердоган изрази притесненията си във връзка с трансграничните наводнения по  поречието на река Тунджа.
В отговор вицепремиерът Емел Етем обяви, че България полага всички усилия да реши проблема по начин,  който да защити интересите и на двете страни.

По време на разговора турският премиер постави въпроса за облекчаване на визовия режим с България след 1 януари 2007 г., във връзка с интензивните икономически отношения между двете страни. 
Емел Етем потвърди желанието на България да намери решение от взаимен интерес, без да бъдат нарушени правилата на ЕС.

По-рано днес  Етем и Мехмет Али Шахин, заместник-министър председател и държавен министър на Турция, подписаха декларация, в която заявяват волята си да продължат и задълбочат усилията си в сътрудничеството и координацията в областта на превенцията и за реагиране и намаляване на последиците при природни бедствия и технологични аварии.

На срещата вицепремиерът Емел Етем изрази съболезнования за жертвите на наводненията в Югоизточната част на Турция вчера.

 Двамата заявиха желание за подписване на двустранно споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия и аварии.

След срещата Емел Етем отбеляза пред журналисти, че България държи много на добросъседските отношения между двете страни и посочи, че нашата страна може да окаже помощ в преговорния процес на Турция с ЕС .

Мехмет Али Шахин подчерта от своя страна значимостта на международното сътрудничество при предотвратяване на бедствия и аварии и взаимопомощта на държавите в тази област.
Той посочи, че отношенията между България и Турция се развиват много добре, като през 2005 г. стокообменът между двете държави е бил за 2,3 милиарда долара, докато за първите 8 месеца на 2006 година вече е три милиарда долара.