Според лидера на СДС Мартин Димитров Цветан Цветанов не може да съвместява работата на вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

Затова той препоръча на вицепремиера да си вземе почивка до изборите.

По думите на Димитров вътрешният министър е в явен конфликт на интереси, тъй като не може едновременно ГЕРБ да издига за кмет на Сливен Йордан Лечков, а междувременно вътрешният министър и МВР да го разследват за различни престъпления.

Лидерът на партията обяви по време на пресконференция, че СДС биха подкрепили евентуален вот на недоверие срещу правителството по отношение на политиката за сигурността.
Решението все още не е взето окончателно
и предстои позицията на СДС да бъде обсъдена на национален съвет.

Припомняме, вчера колегите им от ДСБ заявиха, че категорично ще подкрепят подобен вот на недоверие - независимо кой го внася.

Димитров обяви още, че по отношение на местните избори партията няма да подкрепи бивши сътрудници на държавна сигурност за кметове, нито като техни кандидати, нито като коалиционни партньори.

По думите му това го изисква моралът и принципите на СДС.

Лидерът на сините посочи още, че партията няма да подкрепи нито един кандидат на БСП под каквато и да е форма, никъде в България и допълни, че това го изисква честната политика.

Лидерът на СДС обясни, че ГЕРБ издига сътрудник на бившата държавна сигурност, който, по думите на Димитров, сам казва, че се гордее със своето агентурно минало Това ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на Русе. Освен това по думите на Димитров ГЕРБ подкрепя знакова фигура на БСП и президента Георги Първанов за кмет на Варна - Кирил Йорданов.

По думите на Димитров Йорданов е човек, който според областния управител на Варна е свързан със съмнителни фактори в града.

Според лидерът на СДС сегашното управление на ГЕРБ е започнали да се дави в своята демагогия.

Той е категоричен, че тази партия ще загуби всичко, с което е стартирал проектът ГЕРБ.

Димитров подчерта, че ГЕРБ е партия с две лица и обясни, че един ден решават да уволняват бившите сътрудници на държавна сигурност, а на другия ден ги правят министри и кметове на различни градове.

Димитров е категоричен, че на тези избори ГЕРБ са завили на ляво и по думите този извод трябва да бъде направен още сега.

Припомняме, вчера Иван Костов обяви, че ДСБ ще настояват Синята коалиция да подкрепи вот на недоверие срещу правителствената политика в сектора за сигурност.