Новата отсечка на метрото между метростанция „Джеймс Баучер" и ул. „Сребърна" трябва да бъде завършена през лятото на 2016-а година. Това обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на строителството, съобщиха от общината.

В този участък има над 95 жилищни блока, търговски обекти, офис сгради. След изграждането на отсечката още 25 000 души ще имат възможност да ползват този удобен и бърз транспорт, коментира кметицата.

Тя изтъкна, че за нея е много важно строителството да се движи по график и да се освободи движението по бул. „Черни връх". Фандъкова е получила уверението на строителите, че от месец юли до края на август тази година постепенно ще се възстанови движението по бул. „Черни връх".

Директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев посочи, че 20 % от строителните дейности са приключили. Към момента е извършено преместване на инженерни мрежи, прокопан е 180 м тунел, извършени са голям по обем изкопни работи, изградени са част от шлицовите стени и е изпълнена част от конструкцията на новата метростанция.

Строителството в момента се реализира с финансиране от Столичната община, но се очаква да бъде включено в Оперативна програма „Транспорт 2014-2020" и да бъде изградено с европейски средства. Участъкът е с дължина 1.3 км.

Йорданка Фандъкова каза още, че общината ще реализира и проект за разширение на бул. „Черни връх" с две ленти до Южната дъга. Стартират отчуждителните процедури на терените за бъдещото разширение.