400 роми от село Каменар цяла вечер са били в готовност да се притекат на помощ на жителите във варненската циганска махала "Максуда", накъдето се насочи снощното протестно шествие. Това съобщи шефът на полицията в града комисар Димитър Димитров.

Той подчерта, че тълпата е била задържана от органите на реда и се е разпръснала час и половина след полунощ.

23 души, сред които трима непълнолетни и едно момиче, са задържани по време на шествието във Варна. Арестуваните е трябвало да бъдат повече, но белезниците на полицаите не стигнали. „Те съборили на земята някои от протестиращите, но част от тях успели да избягат," каза Димитров.

Той поясни, че задържаният кандидат-кмет от ВМРО - Костадин Костадинов, е освободен в 23.30 часа, тъй като участието му в местните избори му осигурява имунитет. Причината за ареста му е "участие в нерегламентирано събиране", обясни полицейският комисар и добави, че срещу Костадинов не е имало нищо лично, а униформените не за знаели, че става въпрос за кандидат-кмет.

Срещу останалите задържани Районната прокуратура ще преценява дали да повдига обвинения.

На този етап полицията няма данни за пострадали граждани и повредено имущество след шествието. Ранен е служител от IV РУП, който е бил ударен от камък. Директорът на полицията опроверга слуховете за ранено лице в квартал "Аспарухово" и за изпочупени автомобили.

Заселено полицейско присъствие е имало през цялата нощ в циганските махали "Максуда", в кварталите "Аспарухово" и "Владиславово", както и в село Каменар. По думите на Димитров то ще продължи "колкото е необходимо".

Действията на подчинените си Димитров определи като "толерантни и професионални", а използваната сила били "с мярка". Според комисаря шествието е било мирно, когато е тръгнало от Катедралата. След като протестиращите се насочили към "Максуда", то обаче се превърнало в "етнически конфликт и опит за саморазправа".