Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава. Това се посочва в становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, публикувано на интернет сайта им. Позицията на обвинителите е във връзка с изказването на финансовия министър Владислав Горанов пред Висшия съдебен съвет (ВСС) преди няколко дни.

Припомняме, членовете на ВСС поискаха 24 млн. лева за 12 % увеличение на магистратските заплати. Сред мотивите си те изтъкнаха, че възнагражденията не са повишавани от 2012 година. По покана на ВСС финансовият министър Владислав Горанов присъства на заседание на съвета на 26 февруари, но отхвърли предложението за вдигане на заплатите. Тогава първият ни финансист заяви пред магистратите: „Не мога да приема за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото това го изисква законът".

В днешната си позиция Асоциацията на прокурорите изтъква, че не може нито да приеме, нито да толерира подобно отношение към законността. Становището е адресирано до Горанов с копие до председателя на НС Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието Христо Иванов.

Прокурорите припомнят, че разпоредбата, която Владислав Горанов не приема за нормално да спази, е предвидена в закона гаранция за независимостта на съдебната от изпълнителната власт. И затова е предвидена в закон от законодателната власт. Защото в правовата държава законите се спазват, а властите са разделени. Невъзможно е политически активните законодателна и изпълнителна власт да гарантират правата на човека без третата власт - съдебната, изтъкват от Асоциацията на прокурорите.

Те припомнят на финансист номер 1 думите на Монтескьо: „Не може да има също така свобода, ако съдебната власт не е отделена от законодателната и изпълнителната. Ако тя е съединена със законодателната, животът и свободата на гражданина ще се окажат във властта на произвола, защото съдия ще бъде законодателят. Ако съдебната власт е съединена с изпълнителната, съдията би могъл да има силата на угнетителя".

По повод казаното от Горанов: „Мога да Ви извадя от деликатното състояние - вие нямате законодателна инициатива, но Министерският съвет има. Можем да променим чл. 218 и да не сте в такова състояние", Асоциацията изтъква заедно с други професионални асоциации не могат да се съгласят с възглед, който разглежда закона като лесно преодолима пречка от позицията на силата.

От Асоциацията на прокурорите в България припомнят, че правовата държава не е държава, в която само се спазва законът. Според тях това не е достатъчно една държава да се нарече правова, тъй като човешката история познава нечовешки беззакония, извършени въз основа на закона.

Обвинителите посочват, че правовата държава е нещо повече от държава на законността. Правовата държава изисква законите в нея да пазят правото, да са създадени в интерес на обществото. А това значи да зачитат разделението на властите и баланса между тях, защото само такова разпределение, както е казал Монтескьо, е „благоприятно за свободата на отделния човек", дори когато не е „благоприятно за свободата на държавния организъм", се посочва още в становището на прокурорите.