Повече от половината домакинства у нас са енергийно бедни. Над 60 на сто от българските семейства отделят повече от 10% от месечните си доходи именно за сметката за ток.

Тези стряскащи данни представи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на дискусия "Високо напрежение", на която министър, депутати и експерти потърсиха отговори на въпросите за цените, производството и монополите в сектор енергетика.

"Най-важният въпрос сега е този за цената на електрическата енергия", заяви още Иванов и призна, че точно тази тема е преекспонирана у нас. „Това е така, защото България по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е най-бедната страна в Европа", обясни шефът на енергийния регулатор.
Говорейки за цената на тока Иванов не успя да даде конкретен отговор дали тя ще се увеличи през новия регулаторен период от 1 юли.

"В момента отделите в КЕВР работят върху предложенията на енергийните компании. През следващите два месеца регулаторът ще работи, за да намери най-добрия баланс, когато се определят тези цени", заяви председателят на КЕВР и се зарече, че ще се направи всичко необходимо да се защити обществения интерес.

"Аз самият ще проверя ценовите модели, за да няма лобизъм", обеща още Иван Иванов.
Най-голямата цел в момента на регулатора е да слезе цената на енергийния микс максимално ниско, което означава да се преодолее дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК), стана ясно от думите му.

4 млрд. лева е дупката в момента в НЕК, като само за изминалата 2014-та година дефицитът е в размер на над 600 млн. лева, посочи от своя страна и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. И днес тя призна за тежкото финансово състояние на държавната електрическа компания, което се трупа от години насам.

"Трябва обаче да гледаме напред и да обединим усилията си, за да изведем сектор енергетика от състоянието, в което се намира", настоя министър Петкова и призова за това обществото вече да не отъждествява сектора с думата "корупция".

Енергийният министър изброи пред бранша и вече свършеното от правителството, като изведе на преден план приетите наскоро промени в Закона за енергетика. "Срещнахме подкрепа от различни политически партии. Това е сигнал, че ние можем да намерим сили да обединим своите усилия и да изведем сектора", се похвали министърът.

Изваждането на някои топлоелектрически централи от енергийния микс е друга гордост на кабинета "Борисов 2", защото само от тези централи загубата за НЕК през 2014-та година е в размер на 231 млн. лева.

„Предоговорихме и договорите с т.нар "американски централи", което ще спести на НЕК за десет години 1 млрд. лева или около 100 млн. лева за година", обясни министър Петкова.
С това, че „ТЕЦ Марица 1" и „ТЕЦ Марица 3" тежат на енергийната ни система се съгласи и шефът на КЕВР. „97 млн. лева ще са спестените средства от предоговарянето на двата договора", повтори от своя страна и Иван Иванов.