Пореден сблъсък между премиера Бойко Борисов и червената депутатка Корнелия Нинова се случи на петъчния парламентарен контрол.

Повод стана отчетът на правителството за изминалите 2г. и приоритетите на кабинета за следващите две. Двамата не можаха да се разберат и за това кой повече е допринесъл за притока на преки чуждестранни инвестиции в столицата - Борисов като кмет, или правителството на тройната коалиция.

Атаката на Нинова започна с нападки за отчета на кабинета, определен от социалистката като "150 страници похабена хартия за 2 похабени години". Двете години управление на ГЕРБ, според нея, се заключват в 2 думи "катастрофа за държавата и мизерия за българите".

Нинова обясни, че за двете години управление приходите са паднали, броят на заетите лица е намалял с 400 000, а безработните младежи са с 18 000 повече, пенсиите са замразени. Цените са с 20% нагоре, 49% от приходите на българите отиват за храна, подчерта Корнелия Нинова и попита: „Това ли е европейското бъдеще за България, г-н министър-председател?"

Нинова критикува и изказването на Борисов, че страните от ЕС ще се стабилизират финансово, ако намалят пенсиите и заплатите до нивото на тези у нас. „Европа е в потрес от това изявление г-н Борисов," обърна се към премиера червената депутатка.

"Толкова баналност, толкова безочие", възмутен от изказването на социалистката излезе на парламентарната трибуна министър-председателят и подчерта: "75-80% от чуждестранните инвестиции, с които се хвалите по време на вашето управление, бяха в София и аз бях кмет."

5 основни дългосрочни приоритета има правителството за следващите 2 години, по думите му, постигане на благоденствие за българските граждани, подобряване на социалната сигурност, гарантиране на обществената сигурност и здраве на хората, развитие на човешкия капитал, успех на всеки гражданин, превръщане на България в основен фактор за развитието на Европейския съюз.

Бойко Борисов успокои левицата, че няма да загубим евросредства за магистралите, каквито сигнали се появиха вчера. Според него има пари за строителството на пътища. "Асфалтът не се яде, но асфалтът носи хляб след това. Още римляните първо са правили пътища и тогава са правили градове", изтъкна за пореден път премиерът.

Нинова и премиераът обаче продължиха взаимно да се хокат за свършеното по време сегашния кабинет. Нинова искаше Борисов да обясни дали и как ще бъде актуализиран антикризисния план на правителството.

Премиерът изрази своето учудване: „За какви антикризисни мерки ме питате, когато вие до последния си ден, твърдяхте, че няма криза. Кога дойде за вас кризата?", попита представителите на предишното управление министър-председателят и отговори вместо тях: „Когато скрихте дефицита или прословутото Водно огледало..."

Според него парите за доходите са отишли за плащания за „Цанков камък" и за „Белене". Той упрекна предшествениците си, че нарочно не са направили АЕЦ „Белене" и са прехвърлили отговорността на ГЕРБ: „Вие сте тупкали топката, тупкали, тупкали, тупкали... от 2006 до 2009 година сте направили един гьол."

Нинова веднага го упрекна, че идва в парламента неподготвен и отбягва поставените му въпроси. „Бих приела да идвате и да ни хокате при две условия - ако поне веднъж дойдете подготвен и ако не лъжете," обърна се тя към него и припомни, че питането й е не за 2006 година, а за 2011 и 2012 година.

Като се връщате непрекъснато 5 години назад, правите ли живота на българите по-добър, попита още тя.

Нинова поясни какво иска от премиера Борисов: „При положение, че в момента светът се раздвоява - дали да помага на икономиките си или да спестява разходи, за да спасява икономиките, България какъв път избира?"

Борисов обаче се обиди от отношението на Нинова към него. Няма да ми говорите така. Може да се карате на мъжа си, на любовника си, аз съм много почтителен, уважителен, не съм на разпит, накара се още Борисов на Нинова.

По забележките на БСП депутатката той заяви категорично, че не приема вина, че хората не харесват парламента. „Аз се държа толкова възпитано, етично", изтъкна Борисов и отново попита предишните управляващи защо не са си платили 25-те милиона лева за „Водното огледало" и 5-те милиона лева лихви. „Какъв Барозу, какви 5 лева," добави той.

Последва и отговора му на въпроса на Нинова: „Дисциплина, фискален ред, инвестиции, в пъти по-голямо усвояване на еврофондовете."

Питам дали догодина ще намалявате държавни разходи - вие ми говорите за гьол. И тук се държите като обидено дете, защото си мислите, че сме ви извикали да ви се караме, продължи Нинова и отново припомни, че иска премиерът да каже от парламентарната трибуна защо вместо да обсъждат Бюджет 2012 в момента, парламентът излиза във ваканция.

Депутатката отговори на собствения си въпрос защо бюджетът е оставен за след изборите - защото в него са намалени парите за наука и здравеопазване и се увеличава вътрешният дълг на страната.