„Светът заслужава да знае точно какво се случи" с падналия самолет на „Малайзия еърлайнс" в Източна Украйна, заяви президентът на САЩ Барак Обама на брифинг в Белия дом във връзка със ситуацията в Украйна.

„Трябва да бъдем сигурни, че истината ще излезе наяве и че ще бъдат подведени под отговорност виновните", поясни той и добави, че незабавно трябва да бъде позволен пълен достъп на международните разследващи до мястото на инцидента.

Западът с ултиматум към Путин
Още...

Американският държавен глава подчерта, че руският президент Владимир Путин има „пряка отговорност" да принуди проруските сепаратисти да сътрудничат на международни експерти за уточняване причината за катастрофата в Украйна.

Според него международни екипи са готови да проведат разследване, но подкрепяните от Москва сепаратисти блокират тези опити и унищожават доказателства на мястото на инцидента.

Време е Русия и Путин да изоставят стратегията, която използват в Украйна. Ако Москва продължи да подкрепя сепартистите, Русия ще бъде допълнително изолирана и ще й струва много по-скъпо, категоричен бе държавният глава на САЩ.

Американският президент каза, че тежестта върху разрешаването на кризата, предизвикана от самолетната катастрофа, пада върху плещите на Русия.

Русия има изключително влияние над тези сепаратисти. Никой не опровергава това. Русия ги призовава, Русия ги обучава, знаем, че Русия ги въоръжава с военно оборудване и оръжия, включително противовъздушни оръжия. Ключовите сепаратистки лидери са руски граждани, обясни той.

Президентът Обама подчерта, че хаосът на сцената на катастрофата е „обида" за семействата на загиналите. Според него Путин трябва да докаже, че „подкрепя пълно и справедливо разследване".

Обама добави, че все още може да се намери дипломатическо решение за Украйна.

По думите му идентифицирането на жертвите и връщането им на близките е основен приоритет.

„Нашите сърца са сломени" след катастрофата на MH17 в Източна Украйна, подчерта той.

Президентът Обама заключи, че е разговарял с няколко световни лидери през последните дни. Според него лидерите са "в състояние на шок, но честно казано също в състояние на гняв".

Припомняме, по-рано изявление направи и руският президент Путин, който подчерта, че ако на 28 юни бойните действия в Източна Украйна не са били възобновени, тази трагедия сигурно нямало да стане.

Русия нееднократно е призовавала всички противодействащи страни незабавно да спрат кръвопролитието и седнат на масата за преговори, изтъкна още руският държавен глава.

Путин е категоричен, че никой не бива и няма право да използва тази трагедия за постигането на теснокористни политически цели.

Такива събития, по думите му, трябва не да разединяват, а да обединяват хората. Трябва всички хора, които отговарят за ситуацията в региона, да повишат отговорността си и пред собствения народ и пред народите на онези държави, чиито представители станаха жертви на тази катастрофа.

Владимир Путин още веднъж изтъква руската позиция, че е необходимо е да се направи всичко, за да се осигури безопасността на работата на международните експерти на мястото на трагедията, като е необходимо на мястото на катастрофата да работи група експерти под егидата на ИКАО (международната организация за гражданско въздухоплаване).

Военното министерство на Русия разкри информация, че украински Су-25 е летял близо до сваления самолет.

Началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Андрей Картополов показа пред медиите и серия сателитни снимки на местата, където е разположена украинската ПВО.

Ясно се забелязват ракетните комплекси „Бук", разположени на 8 километра северозападно от Луганск, както и радиолокационни станции близо до Донецк.
Трета сателитна снимка, правена в дена на трагедията - 17 юли, показва ПВО формирования до Донецк - около 60 единици военна и специална техника, както и сомоходна огнева установка.

Питаме се, защо тази батарея се появява в този район, близо до територията, контролирана от опълченците, непосредствено преди трагедията. Снимки на този район, направени на 18 юли показват, че батареята е напуснала по-рано заеманата позиция, коментира още Картаполов.

По-рано днес холандски експерти инспектираха телата и мястото на катастрофата.

Украински вицепремиер обяви, че претърсването на телата е приключило. Открити са 282 тела и „87 части от 16 тела", съобщава Интерфакс-Украйна.