Националният съвет на СДС е приел на свое заседание исканията към проектобюджет „2010 г".

За нас Бюджет 2010 г. е най-важният документ и най-важният дебат, който ще бъде воден през следващите седмици, коментира лидерът на сините Мартин Димитров след съвета.

На днешното заседание стана ясно, че от СДС предлагат десет мерки, които да снижат негативните ефекти от кризата.

Сред тях е и една нова идея - тя е за нов данък - поне 1,2% върху всяка реализирана сделка, осъществена на територията на дадена община, директно да влизат в бюджета на съответната община.

Така според сините ще се даде възможност на българските общини да се развиват, а не да вегетират.

Тези мерки няма да струват много на бюджета, категоричен бе Мартин Димитров. По груби сметки тези предложения на СДС ще струват на държавата най-много 150 милиона лева.

Пари има този, който ги харчи умно, коментира лидерът на партията.

СДС настоява още осигурителната тежест още от 1-ви януари 2010г. да бъде намалена с 5%. Искане на сините е и облагането на едноличните търговци да бъде намалено от 15 на 10%, а данъкът върху дивидентите от 5% да стане 1%.

От СДС настояват и за ускорено връщане на ДДС, за бърза и ефективна финансова децентрализация на общините, както и за реална административна реформа, която според тях не се изразява в намаляване на числеността.

Според СДС трябва да се осигури ускорен старт на големите инфраструктурни проекти, а кабинетът да работи ефективно върху усвояването на еврофондовете.

Сините са категорични, че трябва да се запази валутният борд. От партията настояват за прозрачна приватизация, приходите от която да  влязат в сребърния фонд.