Кюстендилчани излязоха на протест рано тази сутрин, за да покажат недоволството си от факта, че най-вероятно Александър Методиев, известен като Бат Сали, ще бъде техен представител от квотата на ДПС в следващия парламент, въпреки че партията е спечелила малко над 800 гласа в града и по традиция се представя слабо в региона.

Това се получава, след като гласовете от чужбина се преразпределят и помпат кюстендилската листа на ДПС.

Хората се събраха пред сградата на Областната управа, където се помещава Районната избирателна комисия, малко след 7.00 часа.

Стотици се включиха в протеста. Издигнати бяха плакати срещу подмяна на вота на хората в региона, предаде БТА.

На протеста се събраха кметове от селата в общината, общински съветници, представители на политически партии, футболни фенове, граждани, предаде БТА.

От местната организация на ВМРО докараха пред РИК и черешово топче. Веднага след протеста пред РИК започна и набиране на подписка срещу преразпределението на гласовете в полза на ДПС. На сесия по-късно днес, общинските съветници ще приемат и декларация за това, каза председателят на Общинския съвет Иван Андонов.

Очаква се ЦИК да обяви официалните резултати от предсрочния вот, тъй като днес изтича 4-дневният срок, в който това трябва да бъде направено, както изисква законът. По неофициални данни депутат от Кюстендилския избирателен район ще бъде Александър Методиев - Бат Сали от ДПС.

Припомняме, че преди дни кметът на Кюстендил Петър Паунов написа отворено писмо в профила си във Фейсбук, с което изрази позиция, че "град, известен като града на Майстора и Стоян Венев, като града на Асен Василев и Марин Големинов, като града на дядо Ильо Марков и Димитър Пешев", не би следвало да има представител като Методиев в парламента.
По късно пред Дарик Паунов уточни какво притеснява хората, а именно че Бат Сали е получил 864 гласа от близо 62 000 гласували. "Неговото обявяване за народен представител от нашия район е абсолютна подмяна на вота на гласувалите за всички политически партии в 10-и МИР", категоричен беше Паунов и призова съгражданите да се съберат днес и да "защитят своя глас".

За да сторят същото, вчера гневни жители на Дупница пристигнаха в София и протестираха пред Централната избирателна комисия, отново срещу това ДПС да има мандат от региона.