Природозащитниците в очакване на разрешение на проблема „Иракли" позираха пред МС преди правителственото заседание, опъвайки пред меди и минувачи празни бели листове.

Празният лист може да се изтълкува като липсващата заповед, която да продължи забраните за строителство в Иракли или ненаписания нов закон за българската природа, коментираха екорадетелите.

Припомняме, днес се очаква министрите да обсъдят продължаване срока за мораториум върху строителните работи в Иракли.

Представители на гражданско движение „Да спасим Иракли" изтъкаха, че Иракли не е просто едно място, Иракли се превърна в символ на зараждащото се българско гражданско общество и е много важно да се запази.
Иракли е символ на европейското развитие на България, подчертаха те.

Природозащитниците изтъкнаха, че младите хора са излезли да защитят не само Иракли, а и принципа на правовата държава, принципа на демокрацията, принципа изобщо на цивилизацията и европейските ценности.

Според гражданското движение всяка демокрация без съобразяване с обществения интерес, без съобразяване с младите хора, избрали да останат в страната, въпреки, че могат да я напуснат, е формална демокрация, която не може да се нарече демокрация.

Природозащитниците са категорични, че българските институции, ако искат да дадат знак за европейска ориентация, трябва да покажат, че се съобразяват с обществения интерес, че  ги интересуват младите хора, а не просто финансовите игри.