Ние бихме подкрепили бюджета на премиера Орешарски, каза и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по време на консултациите между президента и партиите, представени в Народното събрание и Европейския парламент.

По думите на Борисов, не се е случвало досега опозицията да подкрепя кабинета. Това било компромис за партията му.

Нашите цифри са различни, изтъкна Борисов и подчерта, че много по-лошо е положението в държавата. Проявихме максимално разбираме и се съгласихме да подкрепим актуализацията, както я предлага кабинетът, каза лидерът на опозицията. В резултат на това, както той каза, ГЕРБ чули, че Орешарски е техен премиер, Петър Чобанов техен министър.

Отново той припомни и призивите „Горчиво" към опозицията. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че партията му спазила договореностите, постигнати при Росен Плевнелиев.

Не мога да намеря грешка, една стъпчица, с която да сме нарушили споразумението, заяви Бойко Борисов. Той атакува БСП за незнанието на енергийния министър и премиера за строителството на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Готов съм още веднъж да направя компромис, заяви Борисов, връщайки се към темата на разговорите. Дебатите се водят в парламента, категоричен е още той. Лидерът на опозицията изтъкна, че повече не можело да се иска от ГРЕБ, които били готови да подкрепят предложение на БСП и ДПС.

Михаил Миков не хареса коментарите на Бойко Борисов и обясни, че диалозите щели да се водят по време на кампанията.

Експремиерът заяви още, че след като червените няма да подкрепят актуализацията на бюджета, партията му няма да подкрепи предложенията, касаещи НЗОК, защото те били взаимно обвързани. Защо не влезете да подкрепите бюджета, попита Борисов.

Атанас Мерджанов обясни, че БСП имала категорична позиция по темата, а партията на Борисов си меняла мнението.

Вие не знаете каква позиция имате, отговори лидерът на ГЕРБ, който се ядоса видимо на обвиненията на червените.

Тъжно е, че ДПС да защитава в най-голяма степен обществения интерес, намеси се Бойко Борисов след изказването на Лютви Местан. Ние всички ги обвиняваме в най-големите грехове, но когато дойде време, те вземат важните решения, подчерта той.

Лидерът на опозицията недоумява защо в последния месец се забравя ролята на Атака.

Стана ясно обаче, че Борисов е готов на последен компромис, ако бъде ясно разписано, че исканите допълнителни пари за здраве от 225 милиона лева са недостатъчни. Лекарският съюз щял да иска още 300 милиона лева за НЗОК, стана ясно от думите на Борисов.

Като резултат от компромиса си той поиска от председателя на НС Михаил Миков да каже колко души от ГЕРБ трябват на БСП и ДПС за кворум за приемане поне на новия бюджет на касата.

Председателят на НС обаче се ядоса видимо и обясни, че няма в историята ни правителство, на което да се дадат 3,5 милиарда лева, без да се знае за какво са тези средства.

Това са пари не ваши и мои, а на българските данъкоплатци, подчерта Миков. Аман от тази патетика, ядоса се лидерът на БСП. Той обясни на Бойко Борисов,че ще може да споделя позициите си във Facebook и на срещи с избиратели.