С джентълменско ръкуване започна дебатът между кандидат-президентите Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин по ТВ 7. Футболният рефер Антон Генов влезе в ролята на съдия и в двубоя между двамата основни претенденти за „Дондуков" 2.

Късметът бе на страната на кандидата на ГЕРБ, който получи правото да избере дали пръв да отговаря на въпроси. „В живота си винаги съм вдигал високо летвата," посочи Плевнелиев и избра да се изказва първи.

Първият въпрос към него бе дали президентът е обединител или баща. „Президентът категорично е обединител, президентът е лидер, президентът е визионер," подчерта той.

Днес България има един мераклия да бъде бащицата, контрира Ивайло Калфин, визирайки премиера Бойко Борисов. Втори такъв човек е дойде много на държавата, подчерта кандидатът на левицата.

Първата атака на Плевнелиев към Калфин дойде с въпроса дали Калфин, след като е готов да приеме гласовете на ДПС, от ДПС искат предсрочни избори, ако бъде избран за президент, ще програмира ли политическа криза.

„Бих приел не само гласовете на ДПС, но след случилото се в Катуница и циганите ще гласуват за мен," отговори червеният кандидат.

Калфин в червена папка представи данъчните си декларации за последните 10 години и призова опонента си да покаже и своите. „Не искам президент, който да бъде кукла на конци, управляван от стола на министър-председателя, подчерта кандидатът на левицата.

Плевнелиев пък парира тази атака, подчертавайки че президентски избори у на не са печелени с папки. По думите е подавал данъчни декларации в две държави - България и Германия. Според него размахването на папки е неуважение към институциите, тъй като данъчни декларации се подават пред НАП, а не в телевизионни студиа.

Уважавайте държавността, призова Росен Плевнелиев.

Гореща точка в дебата бе случаят Катуница. Според Росен Плевнелиев, в инцидента работата на президента и вицепрезидента е била да дадат възможност на компетентните институции да си свършат работата. „Два дни видяхме безумно мълчание от страна на българските институции", възрази Ивайло Калфин, обаче.

Г-н Калфин, вие сте политик от последните 20 години. Какво направихте, за да не се случи Катуница?", контраатакува Плевнелиев. Той подчерта, че през 2005, Катуница е гласувала за БСП.

Кой е премиерът, вкарал Цар Киро в затвора?", попита Плевнелиев.Без колебание, Калфин отговори, че Цар Киро и внукът му са в затвора, защото „родната полиция ги пази".

И двамата кандидат-наследника на Георги Първанов подчертаха, че той има и успехи, и грешки, като Плевнелиев бе по-конкретен с примери и за двете. Като грешка на Първанов той посочи мълчанието му, че има криза, а като успех - членството ни в ЕС.

Плевнелиев обеща като президент да създаде съвет за реформа в съдебната система към държавния глава.

Той се впечатлил от предизборния клип на опонента си, в който Стефан Данаилов „се срамува от подслушването" и по този повод припомни, че журналисти са подслушвани в разработката „Галерия", когато Сергей Станишев е премиер, а Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - министри.

В кратка пауза, по време на която двамата участници имаха възможност да си вземат дъх, се включиха и техни симпатизанти като учителката по математика на Плевнелиев от Гоце Делчев, според която той е „дар за България"

Агитката на Калфин в София пък разведряваше атмосферата с карикатури.

Гордея се че идвам от реалния живот, а не от политиката в последните 20 години". - каза още кандидатът на ГЕРБ. „Не зная защо тогава Плевнелив иска да влезе в политиката." - недоумяваше опонентът му.

Въпрос към двамата претенденти имаше и от Желю Желев, първият демократично избран президент на България. Той попита двамата дали, според тях, са достатъчни правомощията на президента на страната в момента.

Не търся допълнителни правомощия." - отговори Плевнелиев. Калфин, обаче, се обяви за някои изменения, които да засилят властта на държавния глава - за по-висок кворум, от който да се отхвърля президентско вето и закон за КСНС.

Плевнелиев тръгва към „Дондуков 2" с идеи за създаване на няколко съвета към президентската институция - съвет за икономическо развитие, за инфраструктурно и културно развитие.

Няма да допусна, след като магистралите за национален приоритет, той да бъде заменен от Цанков камък на цената на 2 магистрали." - закани се кандидатът на ГЕРБ Според Калфин, тези съвети вече съществуват.

Работните места и доходите трябва да са приоритет, допълни той. Работниците на магистрала „Тракия" от месеци не са получавали заплати, изрази притеснение Калфин. Плевнелиев обаче отсече, че ЕК плаща редовно. Калфин не се предаде лесно и обясни, че като член на бюджетната комисия в ЕП знае колко пари идват в България от Брюксел. Съперникът му за президентския пост видя в това изказване повод да го атакува: „Очевидно вие сте един некомпетентен член на тази комисия". Плевнелиев посочи, че магистралите се финансират 80% от еврофондовете и 20% от Европейската инвестиционна банка и като президент ще следи строителството й.

И двамата участници в дебата са „за" референдумите. Калфин дори е подготвил първия - за шистовия газ. Според Плевнелиев те трябва да бъдат много добре подготвени. „Референдумът е ядрената бомба на демокрацията", смята той.

И двамата кандидати имат визия за реформата в здравеопазването, стана ясно от проведения дебат. Плевнелиев се обявява за по-добро качество на бързата помощ. Калфин пък категорично се обяви срещу затварянето на общинските болници.

Другата допирна точка се оказа валутният борд, като и двамата са категорични, че той не трябва да бъде премахнат.

Те, обаче не пропуснаха да се заядат на тема кой колко е честен и какво е постигнал. „Ще бъда честен към българите - да има криза, и фактите на масата, ще посочвам и решенията", каза Плевнелиев. "ГЕРБ изпълни едва 10% от антикризисните си мерки", настъпи в атака Калфин. Плевнелиев, обаче, отблъсна атаката, давайки за пример един от мащабните проекти на Тройната коалиция - водното огледало в Кърджали, за което са изхарчени 80 млн. лева, докато повечето села в Кърджалийско дори нямат вода.

И двамата обещаха да водят външна политика в интерес на страната. Първата визита на Плевнелиев ще бъде в Брюксел. Калфин подчерта, че би отишъл в столицата на ЕС, не, за да се представя, а за да види приятели и колеги. „Не искам да бъда неучтив, но не зная какви са приятелите на г-н Калфин, след като му спряха еврофондовете като икономически вицепремиер", контраатакува Плевнелиев.

И двамата са за членството на Турция в ЕС, но при изпълнени от нея критерии за приемане.

Не намериха допирна точка и по въпроса за бъдещето на българската армия. Калфин е категоричен, че армията ни няма нужда от съкращения, а от финансиране и укрепване и обещава през 2012 година да изтегли контингента ни от Афганистан. „Контингентът остава до 2014, какъвто е ангажиментът ни", категоричен в Плевнелиев. „Българската армия трябва да бъде адекватна на риска". „В 21-и век не трябва да спечелите войната, а мира. Нашата армия не е агенция за недвижими имоти, както беше по времето на Тройната коалиция и не купува розови БМВ-та."

Аз ще бъда прагматичният президент", подчерта във финалните си думи Плевнелиев. Искам да забравим миналото и да гледаме напред. Политиците се оценяват не толкова по думите, колкото по делата. Разширявам хоризонта и добавям нови сили."

България има нужда от връщане на своето достойнство и свобода. Българите имат нужда техните проблеми да станат проблеми на институциите. - смята Калфин. Не искам България да се превръща в държава, която връща тоталитаризма и плаче за него", заяви още той.

Първият дебат между Плевнелиев и Калфин приключи така, както и започна - с джентълменско ръкуване на двамата.