Орязване на привилегиите на екс президентите, предлага Яне Янев с проект на закон за някои права на лицата били президенти, който вече е внесен в деловодството на Парламента.

Целта, както Янев поясни, е да се установи справедливост по отношение на всички ползващи привилегиите.

Янев посочи, че бившите държавни глави получават 60% от възнаграждението на действащия държавен глава; 200 кв. метра недвижим имот, частна държавна собственост, по който се учредява безвъзмездно ползване; получават над 5000 лева за заплати за сътрудници и осигуровки и над 20 000 лева еднократно за офис оборудване.

„Тези привилегии не бива да се дават под формата на допълнителна субсидия за партия, какъвто е случаят с президента Първанов", каза Яне Янев.

Той съобщи още, че проектозаконът предвижда на тези бивши президенти, които се изкушават да бъдат партийни членове, да им се отнемат привилегиите временно, а на тези, които се кандидатират за ръководни органи на партията - да им се отнемат привилегиите завинаги.

Яне Янев каза, че се надява до 1-2 месеца проектът да мине през правна комисия и да влезе в пленарна зала. Той изрази надежда да бъде подкрепен от ГЕРБ и изтъкна, че текстовете са принципни.

Президентът олицетворява единството на нацията, черпи авторитет от тази си позиция и този авторитет е един от източниците на авторитета му и като екс президент. Отказът му от този аргумент, чрез избор на страна в политическото делене на обществото, рязко намалява общонационалната, а и международната тежест на екс президента и респективно нулира основанията неговият основен статут да бъде държавно финансиран", се изтъква в мотивите към законопроекта.

Като член на партия, а още повече като някой от нейните ръководители, екс президентът фактически участва в политически битки, водещи до разделение на народа, дори по теми, съдбоносни за единството на нацията, се казва още в мотивите и се изтъква, че така екс президентът престава да олицетворява единството на нацията и губи уникалния си статут във връзка, с който са му дадени правата по този закон.

Лидерът на РЗС съобщи още, че е внесъл в деловодството на Парламента проект за решение със събрани 48 подписа за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи факти и обстоятелства, свързани с действия на изпълнителната власт при помилвания, опрощаване на вземания, даване и лишаване от гражданство през периода 2001 - 2010 година.

Янев съобщи, че се дава възможност комисията да направи съпоставка и с предишни власти. Той категорично заяви, че текстовете са съобразени с решението на конституционния съд. По думите му има жажда в обществото тези теми да излязат на бял свят.

Припомняме, Янев се закани да направи тази комисия, след като КС обяви за противоконституционна предишната, водена от него, която се занимаваше с помилванията и даването на гражданство от предишната президентска двойка.