61%  от пълнолетните български граждани не са чували за арменския геноцид в Османската империя. 39% декларират, че са запознати.

Това означава, че около 2 милиона пълнолетни българските граждани са чували за темата, посочват от "Галъп интернешънъл болкан" в коментар на проучване, направено по поръчка на Посолството на Република Армения в България.

Припомняме, днес се отбелязва Международния ден в памет на жертвите от арменския народ в началото на 20 век. Турция реагира остро и болезнено на темата, въпреки относителното дипломатично единомислие сред западните държави. В момента и в Българския парламент тече обсъждане на проект за декларация по повод Международния ден.

На въпрос трябва ли или не трябва българският парламент официално да признае Арменския геноцид в Османската империя, мнозинството (60%) заявява, че не знае или не може да прецени.

За сметка на това под 10% от всички респонденти са на мнение, че българският парламент не трябва официално да признава арменския геноцид. 31% са на обратното мнение - че трябва.

Ако за база се вземат само отговорилите, че са чували за арменския геноцид, 66% са на мнение, че българският парламент трябва да го признае, а 6% - че не трябва.

Дори и да се отчете сравнително ниската запознатост, това означава, че около 1 - 1.3 млн. българи, за които може да се смята, че са запознати с темата, са общо взето положително настроени по въпроса с официалното признаване.