Само 3% от хората, родени след 1 януари 1960 г., са декларирали готовност да прехвърлят спестяванията си, натрупани в универсален пенсионен фонд към НОИ.

Това показва изследване, проведено от Алфа Рисърч през декември месец - точно в разгара на дебатите по предложението на финансовия министър Владислав Горанов. Предложението взриви сериозно коалиционните отношения в управляващите и всъщност, след като бе гласувано в пленарна зала, заради сериозния отпор и сред експертите, се даде възможност промените отново да бъдат променени.

Малко след началото на новата година от финансовото министерство публикуваха проектопромени, според които изборът между едностълбов и двустълбов модел може да е многократно, а не веднъж в живота, каквито са нормативните текстове в момента.

Тези около 3% представляват 170 хил. хиляди души (от 3.4 млн. души). Ако те прехвърлят партидите си към НОИ, то това ще са около 70 млн. лева.
Или с други думи казано - едва 1% от общия бюджет на НОИ. Сумата е толкова нищожна, че на практика няма да доведе до какъвто и да е положителен ефект за пенсионната система, коментира икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Ганев обясни, че новата идея за многократно прехвърляне на средствата между универсалния пенсионен фонд и НОИ всъщност е във вреда на осигурените лица. Това е така, защото, веднъж прехвърлили вноските си за втора пенсия си в Сребърния фонд, тя остава там при изключително ниска доходност. Освен това новите вноски, които ще постъпват няма да отиват в индивидуална партида, а директно в НОИ откъдето ще се преразпределят за всички пенсионери. Така се прекратява натрупването в индивидуалните партиди.

Икономистът разясни промените и с пример: при двама колеги със сравнително еднакви заплати, единият реши да се осигурява само в НОИ, а другият и в НОИ, и в универсален пенсионен фонд, този избрал двустълбовия модел може да очаква с 20% по-висока обща пенсия.

На журналистически въпрос дали финансовият министър Владислав Горанов трябва да понесе някаква отговорност, след като само 3% от хората подкрепят неговата идея, Ганев заяви, че всеки министър трябва да знае, че неговите решения водят до промени в доверието към него и институците.

От института отбелязаха, че в дългосрочен план рискът може да възникне от социално напрежение като резултат от насилствено разделение на обществото на две групи - такива с пенсионни спестявания и други, които са изцяло зависими от НОИ
Пълната зависимост на избралите едностълбов модел ще доведе до все по-голям натиск спрямо тези с индивидуални партиди в УПФ, да се откажат от личните си спестявания и да участват напълно в солидарния модел