Съвсем лесно в интернет всеки може лесно да намери ЕГН-та както на редови граждани, така и данни на първите мъже в държавата. Екипът на предаването „Здравей, България" по Нова ТВ откри съвсем лесно в интернет ЕГН-тата на редица политици, сред които президента Росен Певнелиев, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Лютви Местан и Ахмед Доган, съобщава 24chasa.bg.

„Това е голям скандал. Законът за личните данни очевидно е кух закон", коментира обмудсманът Константин Пенчев. Според него най-опасното от скандала с откраднатите от партиите ЕГН-та е това да не откаже хората от изборите.

Омбудсманът коментира още, че Законът за защита на личните данни и комисията не работят ефективно, затова трябва да се вземат мерки и такова нещо повече да не се случва.

Пенчев посочи, че не намира нищо нередно нито в стария Изборен кодекс, нито в сегашния. „Законите не са направени за престъпниците, за тях има наказания. Но аз съм за това всеки да може да провери, кой е злоупотребил с данните му", заяви Константин Пенчев.

Миналата година най-много жалби има срещу доставчиците на обществени услуги. Според Пенчев обаче нищо не е направено след бунта на гражданите и проблемите си стоят.